Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовини5 грудня: цей день в історії

5 грудня: цей день в історії

Этот материал также доступен на русском языке
5 грудня - 339-й день року (340-й у високосні роки) за Григоріанським календарем. До кінця року лишається 26 днів. У XX та XXI століттях відповідає 22 листопада за юліанським календарем.

Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день ґрунтів, Міжнародний день добровольців в ім’я економічного та соціального розвитку, День мережевого маркетингу, Всесвітній день ніндзя.

В Україні – День працівників статистики, у США – День ванної вечірки, День скасування “сухого закону”, День синіх джинсів, День торту “Захер”, у Таїланді – День батька, у Суринамі – День дітей, у Білорусі – День юриста, у Туркменістані – Свято добросусідства, у Нідерландах – Вечір подарунків, на Кубі – День будівельника, у Німеччині, Австрії – Ніч Крампуса, у Латвії – День пам’яті жертв комуністичного геноциду, на Гаїті, у Домінікані – День відкриття.

Святкують і таке незвичайне свято – найнестерпніший день у році.

5 грудня: пам’ятні дати

В 1456 землетрусом був зруйнований Неаполь. Загинуло 35 тисяч людей.

У 1484 році Папа римський Інокентій VIII видав буллу, яка започаткувала полювання на відьом, що захлеснула Європу в XVI-XVII століттях.

У 1766 році в Лондоні антикваром Джеймсом Крісті було засновано аукціонний будинок “Крістіс”. Він сьогодні є лідером світового арт-ринку. Спільно з аукціонним домом “Сотбіс” його частка становить 90% світового ринку аукціонного продажу антикваріату та предметів мистецтва.

В 1848 президент США Джеймс Полк підтвердив факт відкриття золота в Каліфорнії, спровокувавши тим золоту лихоманку 1849 року.

У 1933 році Конгрес США ухвалив Двадцять першу поправку до Конституції США. Вона була про скасування сухого закону.

У 1935 році Мері МакЛауд заснувала Національну раду чорношкірих жінок.

У 1952 році в Лондоні почався великий смог, який забрав життя тисяч англійців.

Україна: День працівників статистики

2021 року його святкують 20-й раз. Він був встановлений відповідним Указом Президента України Л.Д. Кучми від 2 грудня 2002 р. № 1120/2002.

Хто святкує

День працівників статистики 2021 року відзначають не лише співробітники державних установ статистики, а й ті, хто за родом своєї діяльності пов’язаний зі збиарнням, обробкою та аналізом даних.

Історія свята

19 липня 1995 р. Економічна та Соціальна Рада Організації Об’єднаних Націй резолюцією № 1995/7 проголосила необхідність проведення перепису населення в період з 1995 по 2004 рік країнами-учасницями ООН. На виконання цього рішення 5 грудня 2001 року в Україні відбувся Всеукраїнський перепис населення. Після здобуття країною незалежності це було зроблено вперше.

За клопотанням Державного комітету статистики України, беручи до уваги внесок фахівців цієї галузі у розвиток та становлення держави, було ухвалено рішення про затвердження професійного свята. Як дату події обрали день проведення першої всеукраїнської масштабної статистичної роботи.

Про професію

Статистики працюють у багатьох сферах діяльності. Крім цивільних, існують і військові статистичні служби, але їх об’єднує одна мета – збір показників, їх перевірка, обробка, подальший аналіз та підготовка довідкової інформації на їх основі. Вони дають оцінку діяльності підприємств і служб, завдяки їм можна дізнатися про тенденцію розвитку суспільства.

Люди цієї професії повинні мати аналітичний склад розуму, чудову пам’ять, уважність, посидючість, скрупульозність і багато інших якостей.

Раніше опубліковано: 4 грудня: цей день в історії

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні