Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниКава: ціна досягла 10-річного максимуму

Кава: ціна досягла 10-річного максимуму

Этот материал также доступен на русском языке
Ціна на каву на міжконтинентальній біржі у Нью-Йорку досягла максимуму з 2011 року.

Про це повідомляє СNBC. За підсумками торгової сесії у понеділок вартість контрактів на каву на грудень становила 2,34 долара за фунт. Ф’ючерси на каві на Міжконтинентальній біржі в Нью-Йорку досягли ціни 2,46 долара, найвищої за десятиліття. Міжнародна асоціація кави в п’ятницю встановила еталонну ціну 2,07 долара за фунт, що на 85 відсотків вище, ніж минулого року.

Причини подорожчання кави

За словами експертів, до рекордного подорожчання кави призвів збіг кількох важливих для ринку подій. Як зазначив голова товарної стратегії Saxo Bank Оле Хансен, урожай у Бразилії, найбільшій країні – виробнику кавових зерен, опинився в “хиткому стані”, оскільки цього року країна зіткнулася з різкими заморозками та посухами. За його словами, не виключено, що несприятливі погодні умови вплинули на врожай не лише кінця 2021-го та 2022 року, а й 2023 року. У такому разі ризик подальшого подорожчання напою є цілком реальним.

На подорожчання кави також вплинули глобальні перебої у транспортних ланцюжках, оскільки обсмажування зерен, тобто підготовка їх до продажу часто відбувається не в тій країні, де розташоване виробництво. У В’єтнамі, другому за величиною експортері кави, спостерігається сплеск захворюваності на коронавірус, а в Ефіопії на початку листопада було введено режим надзвичайної ситуації на тлі загострення протистояння повстанців з урядовими силами. Все це також спричинило підвищення цін на каву.

Читайте також:

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні