Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниРоман Кармен: один із найкращих кінооператорів світу був одеситом

Роман Кармен: один із найкращих кінооператорів світу був одеситом

Этот материал также доступен на русском языке
115 років тому, 30 листопада 1906 року, в Одесі народився Роман Кармен – кінорежисер, кінооператор, журналіст.

Справжнє прізвище Романа Кармена було Корнман. Він з’явився на світ в одному з робітничих районів Одеси, у творчій родині письменника та перекладачки. Після народження сина батьки переїхали до Петербурга. Батько Кармена був запрошений до столиці для роботи в літературних журналах, він спілкувався з багатьма письменниками, дружив із Купріним та Горьким. Саме тато подарував Роману перший фотоапарат «Кодак».

Після смерті батька Кармен навчався у трудовій школі, підробляв продавцем газет, підручним у гаражі, а у вільний час займався фотографією. Мати влаштувала його фотокореспондентом у журнал «Огонек», який щойно був відкрився.

Під час своїх перших фоторепортажів Кармен стикався з кінооператорами і почав замислюватися про зміну діяльності. В 1929 він вступив на операторський факультет технікуму кінематографії, а вже в 1934 зняв репортаж про візит до Москви Герберта Уеллса. Проте найбільшу популярність йому принесли документальні фільми про охоплену війну в Іспанії і пізніше про Другу світову війну.

 

 

У 1941-му Кармен був призваний на службу оператором і начальником кіногрупи Північно-Західного фронту. Він брав участь у взятті Кенігсберга та визволенні Варшави, форсуванні Німана, Вісли та Одера, був одним із перших кінооператорів, який зняв концтабір Майданек. Його фотографія «Допит Паулюса» обійшла всю світову пресу. А 8 травня 1945 року у Берліні Кармен знімав на кінокамеру підписання акта про беззастережну капітуляцію Німеччини.

Через багато років після закінчення війни Роман Кармен був художнім керівником та режисером радянсько-американського документального серіалу «Велика Вітчизняна».

З 1960 року Кармен викладав у ВДІКу, був професором, завідувачем кафедри режисури документального кіно.

Помер Роман Кармен 28 квітня 1978 року у Москві.

Джерело: Вікіпедія

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні