П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіПодружжя: чому чоловік і жінка зовні схожі?

Подружжя: чому чоловік і жінка зовні схожі?

Этот материал также доступен на русском языке
Наприкінці 1980-х американські дослідники виявили, що чим довше пара у шлюбі, тим більше схожими стають їхні обличчя чоловіка і жінки. Це було видно за фотографіями.

Але за 30 років теорію спростували за допомогою сучасних технологій. Програма розпізнавання облич не виявила подібності.

Давайте розберемося, якого висновку дійшли дослідники і чи можна поставити крапку в цьому питанні.

Хто висунув теорію, що чоловік і жінка стають схожими?

Психологи з університету Мічігану ще 1987 року спробували це науково довести. Вони провели експеримент із фотографіями подружніх пар. В одну стопку поклали знімки, зроблені під час весілля, а в іншу – фотографії подружжів через 25 років. Після цього учасники експерименту намагалися знайти серед них пари.

Виявилося, що обличчя літніх людей справді були схожі: у них однакові зморшки та контури обличчя.

Дослідники пояснювали це тим, що чоловік і жінка зазнають схожих емоцій у шлюбі, що діє на м’язи обличчя та систему кровообігу. В результаті вирази облич набувають спільних рис.

Кто выдвинул теорию, что муж и жена становятся похожими?

Якого висновку дійшли сучасні дослідники?

2020 року вчені зі Стенфордського університету провели схожий експеримент. Вони вирішили перевірити ще раз теорію про схожість облич подружжів за допомогою комп’ютера. Але щоб не покладатися тільки на машину, до експерименту залучили добровольців.

Використовуючи два незалежні методи оцінки, вручну і за допомогою алгоритму VGGFace2, дослідники дійшли абсолютно протилежного висновку, ніж у попередньому експерименті кінця 1980-х років. Ані люди, ані алгоритм не змогли підтвердити теорію, що чоловік і жінка у подружжі стають схожими. Учасники навіть відзначили, що згодом пари стали дуже відрізнятися, хоча на початку шлюбу мали деяку схожість.

Чому тоді чоловік і жінка бувають так дуже схожі?

Є низка досліджень, згідно з якими люди спочатку обирають партнера, дуже схожого на себе або на свого батька. Це пов’язано з генетикою і еволюційними змінами. Привабливість людини визначають, порівнюючи з рисами облич батьків.Становятся ли супруги внешне похожими друг на друга?

Спільне життя не обов’язково зробить людей схожими зовні, але в організмі обох можуть відбуватися однакові процеси. Вчені з Університету Іллінойсу виявили, що літні подружні пари синхронізують роботу своїх сердець.

Дослідники вимірювали пульс за допомогою електронних браслетів. Коли чоловік і жінка були поруч, частота серцевих скорочень підлаштовувалася під ритм партнера: іноді темп задавав чоловік, іноді жінка. Виявити чітку закономірність дослідникам поки що не вдалося.

Серця чоловіка і жінки взаємодіють протягом дня. Це впливає на фізіологію та поведінку. Навіть коли чоловік і жінка нічого не кажуть одне одному, а просто перебувають поряд, їхні серця намагаються знайти рівновагу, спільний ритм. Дослідники називають це унікальним танцем, коли один партнер запускає серце іншого і навпаки.

Андрій Горін

Фото: Freepik, Рexels

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні