П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниОзвучено порядок дій для відновлення пенсійних виплат, які були припинені

Озвучено порядок дій для відновлення пенсійних виплат, які були припинені

Этот материал также доступен на русском языке
Нарахування пенсії пенсіонеру було припинено, і він понад три роки її не отримував. Сам він за життя по відновлення пенсії не звертався. Чи має право син на звернення по пенсію батька після його смерті?

Такий лист було опубліковано на сторінці “Пенсійного кур’єра” у “Фейсбуку”.

Коли виплата пенсії поновлюється?

Відповідно до частини другої ст. 49 Закону 1058, поновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду України протягом 10 днів після з’ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати.

Виплата пенсії поновлюється у порядку, передбаченому, зокрема, статтею 46 цього Закону. Заяву про поновлення виплати пенсії подає заявник особисто до територіального органу Пенсійного фонду України через структурний підрозділ, який здійснює прийом та обслуговування осіб (сервісний центр).

Можливість виплати сум пенсії, що належала пенсіонеру і залишилася недоотриманою через його смерть, врегульована статтею 52 Закону 1058, зокрема щодо їх виплати спадкоємцям, за умови надання свідоцтва про право на спадщину, де спадковим майном зазначена пенсія померлого.

Пенсійний фонд визначає суму недоотриманих виплат

У випадках, коли на день смерті пенсіонера нарахування та виплата пенсії не провадилися та заява про поновлення виплати пенсії особисто пенсіонером за життя не надавалася, органи Пенсійного фонду України визначають суму недоотриманої пенсії на підставі заяви спадкоємця, визначеної нотаріусом.

Визначення суми пенсії, яка могла бути нарахована, провадиться з урахуванням вимог статті 46 Закону — не більше ніж за три роки до дня звернення по отримання пенсії.

Датою звернення по одержання пенсії у разі смерті пенсіонерів є дата звернення визначеного нотаріусом спадкоємця з усіма передбаченими законодавством документами.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні