Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУ яких випадках період догляду за особою з інвалідністю входить до страхового...

У яких випадках період догляду за особою з інвалідністю входить до страхового стажу?

Этот материал также доступен на русском языке
Це питання є актуальним для тих, хто готується до виходу на пенсію, адже за відсутності необхідного страхового стажу складно розраховувати на виплати.

Згідно зі статтею 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058, страховий стаж – це період (термін), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісячно сплачуються страхові внески у сумі не менше мінімального страхового внеску.

Страховий стаж за періоди роботи після 01.01.2004 обчислюють територіальні органи Пенсійного фонду України за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до 01.01.2004 — на підставі документів та у порядку, визначеному законодавством, яке діяло до того як набрав чинності нинішній закон.

Статтею 11 Закону 1058 визначено, що загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню підлягають, зокрема, непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за особою з інвалідністю І групи або за особою, яка досягла пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону 1058, і за висновком установи стороннього догляду, якщо такі непрацюючі працездатні особи одержують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства.

Тобто час догляду за людиною з інвалідністю увійде до стажу непрацюючій працездатній особі у разі, якщо та отримує допомогу або компенсацію за догляд.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні