Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЧому в Україні найдорожча олія в Європі і як врегулювати ціни?

Чому в Україні найдорожча олія в Європі і як врегулювати ціни?

Этот материал также доступен на русском языке
Україна вирощує та переробляє соняшник, а ціни на олію у нас вищі, ніж у Франції

За останні 12 місяців соняшникова олія стала рекордсменом за зростанням вартості. Про це говорили учасники круглого столу у Комітеті Верховної Ради з питань економічного розвитку.

Держстат: за рік олія подорожчала на 61,2%

Причини зростання цін на олію та механізми протидії цьому обговорили під головуванням народного депутата Ганни Лічман, керівниці підкомітету з питань регуляторної політики.

– В Україні соняшникова олія найдорожча, – зазначила народний депутатка, посилаючись на результати моніторингу цін у сусідніх Польщі та Румунії, а також у Франції та інших країнах, де олія дешевша на 26-30%, ніж в Україні. – На жаль, за останні 12 місяців або трохи більше соняшникова олія стала рекордсменом за зростанням вартості: з приблизно 34 грн/л у середині 2020 року до приблизно 63 грн/л зараз. Українські споживачі не мають жодних вигід від того, що наша країна є найбільшим виробником та експортером олії у світі. Головний аргумент, який ми чуємо, – підвищення цін на міжнародних ринках. Як може складатися така ситуація, якщо Україна є найбільшим виробником олії?

Як відомо, на українському ринку спостерігається зростання роздрібних та оптових цін на соняшникову олію. Однією з причин учасники зустрічі у парламентському комітеті назвали зростання цін на сировину – насіння соняшнику, частка вартості якого сягає у собівартості виробництва олії 85%.

За даними Державної служби статистики за січень-жовтень 2021 року, ціна олії збільшилася на 61,2% порівняно з аналогічним періодом 2020 року.

Олію – до списку соціально значущих товарів

– Антимонопольний комітет України вивчає причини зростання цін на олію, – заявила під час круглого столу Юлія Янова, директорка Департаменту досліджень та розслідувань ринків виробничої сфери, фармацевтики та рітейлу АМКУ.

– П’ять найбільших виробників контролюють близько 75% ринку. З погляду антимонопольного законодавства така структура містить ознаки стабільної олігополії. Але незважаючи на це, виробники все одно конкурують між собою. Тому недоречно говорити про монополію на ринку. АМКУ слідкує за ринками соціально значущих товарів. Ми з власної ініціативи розпочали вивчення підвищення цін. На сьогодні це дослідження триває. Враховуючи структуру ринку, найімовірніше порушення конкуренції – антиконкурентні узгоджені дії у вигляді схожих дій, – сказала представниця АМКУ щодо синхронного підвищення цін на олію.

Про можливості зниження вартості сировини розповів Степан Капшук, генеральний директор Асоціації “Укроліяпром”.

– Спекулянти наживаються на українцях та українській землі? – задала у нього головуюча Ганна Лічман.

– А я ніколи цього не приховував! – відповів керівник Асоціації «Укроліяпром. – Вирощування соняшнику дає наддоходи!

– На жаль, ринок не зміг врегулювати ціну. Сьогодні ми отримали багато підтверджень, що держава не змогла врегулювати вартість цього товару. Тому я пропоную таки додати соняшникову олію до списку соціально значущих товарів, який зафіксовано урядовою постановою №341 і підпадає під державне цінове регулювання, адже це один із базових продуктів харчування для українців. Соняшник росте і переробляється в Україні, а українці платять за олію більше, ніж у Франції. Ця ситуація потребує втручання держави, – підсумувала головуюча Ганна Лічман.

Читайте також:

Джерело

Нове на сайті