П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк уберегти картоплю від раку і чи не є небезпечними хворі бульби...

Як уберегти картоплю від раку і чи не є небезпечними хворі бульби для людини

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно у Волинській області на полі одного фермерського господарства ввели карантин через виявлений там рак картоплі.

Директор Інституту картоплярства, кандидат сільськогосподарських наук Микола Фурдига пояснив, як уберегти свій урожай від такої напасті.

Так, за словами вченого, рак картоплі – захворювання, відоме вже кілька сотень років. Викликає його гриб Synchytrium endobioticum. Він потрапляє в клітину бульби, розмножується, в результаті з’являється суха тверда маса, яка розміром може бути навіть більшою за саму бульбу.

Щоб рак не вразив картоплю, треба висаджувати стійкі до нього сорти.

– У нас, до речі, такі. Перш ніж сорт потрапляє до Державного реєстру сортів рослин (тільки після цього його можна культивувати), він обов’язково проходить випробування на стійкість до раку картоплі. У нас є дослідна ділянка на Закарпатті, там мікрофлора землі є дуже сприятливою для Synchytrium endobioticum, і ось на цій ділянці ми проводимо випробування протягом двох років. Якщо картопля не захворіла – ласкаво просимо до реєстру. Заразилася – проводимо селекцію далі, – пояснив Микола Фурдига.

Директор Інституту картоплярства також додав, що заразити бульбу на рак майже неможливо, хіба що купити садивний матеріал, де буде інфікована грибом бульба.

При цьому вчений зазначив, що для людини вражена раком картопля не шкідлива.

– Зрізав, і все, на якість іще здорової м’якоті бульби це не впливає. Інша річ, що рак картоплі може запросто знищити весь урожай, якщо з ним не боротися, – підсумував Микола Фурдига.

Читайте також:

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні