На пенсії - Живемо!

Волинські селекціонери вивели білий люпин, який може замінити сою

Этот материал также доступен на русском языке

белый люпин
Українським селекціонерам вдалося вивести новий сорт білого люпину, який може використовуватися у харчовій промисловості та стати замінником сої.

Про це розповіла Оксана Пузняк, заступниця директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН України. За її словами, цей сорт було виявлено внаслідок домінантності сортів жовтого люпину. Головною його цінністю є те, що він нетрансгенний, а отже, не шкідливий ні для людей, ні для тварин.

– Побачили, що цвіте таким фіолетовим кольором. Відібрали, посіяли, – каже Оксана Пузняк. – Зробили видове схрещування і, відповідно, отримали цей білий люпин. Побачимо, як він спрацює в Україні, які показники дасть. Сподіваємося, що буде новий білий безалкалоїдний люпин, який замінить сою у харчовій промисловості. І я гарантую, що він не буде гіршим за сою!

До речі, волиняни є оригінаторами жовтих сортів цієї рослини і залишаються єдиними в Україні, які займаються саме безалкалоїдним люпином, який придатний як сидеральна культура і для годування тварин. За словами Оксани Пузняк, останніми роками наш волинський жовтий люпин дуже затребуваний, адже він іде на експорт, де використовується як соя у харчовій промисловості.

Читайте також:

Джерело: Аgronews.ua

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?