Новини

МОЗ: перевірка наявності ковід-сертифікату законна

Як повідомляє прес-служба відомства, всупереч чуткам, що розповсюджуються в соцмережах, ковід-сертифікати не містять в собі жодної медичної таємниці.

У документах про вакцинацію немає медичної таємниці

“Періодично в соцмережах можна побачити відео та публікації, де вказується, що демонстрація COVID-сертифікату або довідки про вакцинацію – це розголошення медичної таємниці. Автори таких повідомлень стверджують, що ніхто не може вимагати показати відповідний документ, оскільки це порушення прав громадян. Деякі навіть сперечаються з правоохоронцями, екіпажем транспорту або працівниками громадських закладів з приводу вимоги пред’явити документ про вакцинацію. Міністерство охорони здоров’я інформує, що згідно зі статтею 39-1 Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я” пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення по медичну допомогу, діагноз, а також про відомості, отримані при його медичному обстеженні, тобто медична таємниця містить звернення до лікаря або діагноз, а в документах про вакцинацію цих жодних відомостей немає”, – зазначається у повідомленні. При перевірках дотримання карантинних правил можуть вимагати у громадян пред’явити ковід-сертифікат, не порушуючи при цьому закон.

Де не перевірятимуть документи?

При цьому норма про наявність документа про вакцинацію не поширюється на відвідування банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на будь-якому рівні епіднебезпеки. Тобто у зазначених закладах ніхто не може перевіряти у відвідувачів наявність документа про щеплення. Водночас, уточнюють у відомстві, чинні карантинні норми передбачають, що в червоній зоні карантину можуть працювати тільки ті громадські установи, де 100% персоналу та відвідувачів вакциновані або мають негативний тест на COVID-19. Тобто у зазначених закладах вже йдеться про можливість перевірки документа про щеплення або негативний тест на COVID-19. “Щоб обмеження жовтого чи червоного рівнів не стосувалися громадських установ або масових заходів, співробітники або організатор повинні перевірити відповідні документи у відвідувачів. У разі, якщо відвідувачі таких закладів відмовляються їх надати, підприємство має повне право відмовити у своїх послугах. Насамперед йдеться про те, що установи повинні дотримуватися правил роботи під час карантину, затверджених Постановою Кабміну №1236”, – додали в МОЗ.

 

Раніше опубліковано: МОЗ затвердило список професій для обов’язкової вакцинації від коронавірусу

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Росія завдала чергового ракетного удару, багато поранених – зведення на 2 травня

Російські війська продовжують стримувати ворога на найгарячіших ділянках фронту. Українські воїни активними діями завдають окупаційним…

02/05/2024 08:17
  • Новини

Частині пенсіонерів передбачена надбавка до пенсії: куди звертатися, щоб її отримати

Хто може отримати надбавку до пенсії і що для цього потрібно.

02/05/2024 07:36
  • Новини

Свята та народні прикмети 2 травня – що не можна робити в цей день, традиції на Чистий четвер

2 травня в Україні відзначають Міжнародний день поінформованості про цингу, Всесвітній день тунця та День…

02/05/2024 06:30
  • Новини

Таких смачних пиріжків з картоплею ви ще не їли: секрет у тісті з несподіваним інгредієнтом

Пиріжки – це чудовий перекус, доповнення до перших страв. Але часто господині скаржаться, що пиріжки…

02/05/2024 05:31
  • Статті

Як правильно обрати автоматичні вимикачі для захисту домашніх мереж

Вимикачі відіграють важливу роль у забезпеченні безпеки електричних мереж та пристроїв. Вони не лише регулюють…

02/05/2024 00:58
  • Статті

Ножі Колд Стіл: легенда в світі холодної зброї

Колд Стіл - це американський бренд, який вже понад 40 років виробляє одні з найкращих…

02/05/2024 00:16