Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіФонд соцстраху хочуть розвантажити: хто оплачуватиме перші 7 днів лікарняного?

Фонд соцстраху хочуть розвантажити: хто оплачуватиме перші 7 днів лікарняного?

Этот материал также доступен на русском языке
Ситуація з фінансуванням лікарняних Фондом соцстраху просто критична. На початок листопада 2021 року заборгованість становила понад 3 мільярди гривень.

Замість 5 днів лікарняного оплачуватимуть 7

Причина — збільшення кількості хворих на COVID-19 на тлі значного скорочення надходжень у вигляді єдиного соціального внеску через спад економічної активності.

У зв’язку з цим у Кабміні пішли радикальним шляхом — ухвалено рішення «розвантажити Фонд соцстраху в частині фінансування лікарняних та посилити контроль за їх випискою».

Ось які новації передбачені законопроектом №6171, внесеним урядовцями до парламенту.

З 2023 року роботодавець оплачуватиме вже не п’ять, а сім днів хвороби працівника, і лише з восьмого дня непрацездатність компенсуватиме Фонд соцстраху.

Як фінансуються лікарняні в Європі

Нині загальне фіскальне навантаження на суб’єкта господарювання в Україні є найнижчим у Європі, а чинна система державного страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності – найлояльніша з погляду принципів участі. Наприклад, в Австрії на роботодавця покладено обов’язок щодо відшкодування перших 12 тижнів тимчасової непрацездатності працівника, у Німеччині 6 тижнів, у Хорватії цей період становить 43 перші дні, у Польщі – 33 дні, у Данії, Словенії та Сербії – 30 днів. Навіть у найліберальніших європейських моделях кількість днів оплати тимчасової непрацездатності працівника за рахунок коштів роботодавця більша, ніж в Україні (в Албанії – 14 днів, у Чехії – 11 днів, у Словаччині – 10).

За липовий бюлетень лікарів штрафуватимуть

Якщо законопроект буде ухвалено, то за рахунок соцстрахування оплачуватимуть лише серйозні захворювання, а, скажімо, ГРВІ повністю компенсуватиме роботодавець. Слід зазначити, що останній не матиме доступу до даних діагнозу працівника.

Крім того, посилюється контроль за видачею медичного висновку: лікарів, які незаконно оформлять липовий бюлетень, штрафуватимуть.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні