Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяДмитрів день: прикмети і звичаї

Дмитрів день: прикмети і звичаї

Этот материал также доступен на русском языке
8 листопада вшановують пам'ять Дмитра Солунського – християнського святого, великомученика. Він відомий ще як Димитро Мироточець. Йому моляться про допомогу у битвах, про сміливість і терпіння.

Що відомо про Дмитра Солунського

Батьком Дмитра був римський проконсул, який був таємним християнином. Він хрестив сина в домовій церкві за християнським звичаєм. Коли батько помер, Дмитра призначили його місце. Він став служити імператору Галерію. Під час свого правління християнин проповідував істинну віру, і багато хто прийняв її. Звістки про його діяння дійшли до імператора, який повернувшись з війни, наказав ув’язнити Дмитра. Невдовзі його стратили, а тіло кинули на поталу дикій тварині. За легендою, звірі його не зачепили. Християни змогли отримати тіло мученика і поховати його.

Традиції та обряди

У народі 8 листопада називають Дмитрів день. Наші предки вірили, що саме сьогодні душі померлих прилітають на могилу в образі птахів. Тому люди відвідували цвинтар та розсипали на місцях поховання зерно. Також 8 листопада пекли млинці, які завжди стояли на поминальному столі. Перший млинець знімали зі сковороди зі словами «Пом’яни, Господи, чесних батьків».

Прикмети на погоду

  • Якщо 8 листопада настала відлига – зима буде теплою та мокрою
  • Пішов сніг на Дмитрів день – Великдень також буде зі снігом
  • Іній вранці 8 листопада видно – взимку буде дуже багато снігу
  • Річки 8 листопада ще не вкрилися кригою – морозів не буде до кінця листопада

Нагадаємо, раніше ми розповідали, пам’ять якого святого вшановують 5 листопада

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні