Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаКому доведеться доплатити за опалення?

Кому доведеться доплатити за опалення?

Этот материал также доступен на русском языке
Деякі українці отримали платіжки за опалення з урахуванням перерахунку за минулі роки, а є і ті, у яких була переплата. Про це розповів експерт аналітичного центру Асоціації міст України Олег Гарник.

Олег Гарник розповів, що перерахунок вартості можливий як у бік збільшення ціни послуг, коли у громадян утворюються борги, так і в бік зменшення, коли з’являються переплати.

– Теплопостачальне підприємство подає теплоносій до будинку. На вході в будинок теплова енергія враховується і визначається, скільки гігакалорій постачено. Є будинки, в яких встановлено поквартирний облік теплової енергії, є ті, у кого його немає. Але на кожного жителя багатоквартирного будинку проводиться розрахунок вартості тепла за його власну опалювану площу і за місця загального користування. У будинку, де встановлені прилади обліку, це простіше, а в будинках, які ними не обладнані, ситуація складніша, – пояснює експерт.

Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг було затверджено ще 2018 року, на виконання закону “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”.

Після цього деякі постачальники провели перерахунки з урахуванням того, що постачали в будинок теплову енергію, але недоотримали за неї кошти в повному обсязі, зазначає експерт.

– Тому деяким жителям доведеться доплатити. А у деяких, можливо, платіжки будуть зменшені, – підсумував Олег Гарник.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні