П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЕксперти перелічили продукти, які значно подорожчають у листопаді

Експерти перелічили продукти, які значно подорожчають у листопаді

Этот материал также доступен на русском языке
За даними Держстату, українці стали більше платити за харчові продукти. Так, товари першої потреби подорожчали на 11% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Через коронавірус та енергетичну кризу, які накрили цілий світ, у листопаді харчові продукти коштуватимуть іще дорожче.

Торти не всім по кишені

Найголовніший продукт – хліб – зріс у ціні на 18% у річному розрізі. А ось торти б’ють усі рекорди. Ціни на них злетіли аж на 80%, але 2022-го платитимемо ще більше.

Помітно подорожчало в Україні і м’ясо. Звичайно, на ціни впливає скорочення поголів’я великої рогатої худоби, свиней та птиці.

Якщо говорити про подорожчання овочів, то тут не останню роль відіграє сезонний чинник. Ближче до зими ціни завжди піднімаються.

Що подорожчає в листопаді?

Соняшникова олія

Олія – головний рекордсмен у плані подорожчання цього року.

На даний момент вартість пляшки не преміального класу сягає 80 грн. А це, якщо порівнювати з 2020-м, на 70% дорожче.

Але ціни на рослинні олії на світовому ринку далі зростають, і ця тенденція не дозволить знизити ціну на українському ринку теж. Тому в листопаді слід очікувати дальшого зростання ціни на даний продукт, але незначного: 2-3%.

М’ясо (курятина, свинина, яловичина)

Експерти прогнозують сорт цін. За словами члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, курятина та яйця можуть додати в ціні до кінця року трохи більше, ніж свинина та яловичина.

Це пояснюється тим, наголосив експерт, що вартість курятини та яєць безпосередньо залежить від виробника, а той вже від енергоносіїв.

Яйця

Якщо вірити прогнозам, то яйця у листопаді подорожчають на 5%. Тобто за них платитимемо вже приблизно 37 грн (за десяток).

Овочі та фрукти

До кінця року овочі зростуть у ціні на 20-30%. Урожай ніби й добрий, але ми дуже залежні від світових цін на продовольство. У листопаді ціни на овочі та фрукти зростуть на 5-10%.

Читайте також:

Джерело: Obozrevatel

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні