П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЧи вдасться отримати субсидію, якщо площа житла вища за соціальну норму?

Чи вдасться отримати субсидію, якщо площа житла вища за соціальну норму?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо в розпорядженні українця є простора квартира або будинок, субсидію на послуги ЖКГ теж можна отримати, але за певних умов.

У минулому опалювальному сезоні 450 тис. сімей отримували виплати незалежно від наднормативної житлової площі. Але в Мінсоцполітики попереджають, що необхідно, щоб було виконано кілька умов.

Названо 4 умови отримання субсидії

Щоб не втратити право на субсидію, маючи площу житла понад встановлену норму, потрібно, щоб до складу домогосподарства входили непрацюючі непрацездатні особи.

Це можуть бути:
  • діти;
  • непрацюючі пенсіонери (пенсіонери за віком, за вислугою років);
  • одержувачі соціальної пенсії (наприклад, за втратою годувальника);
  • особи з інвалідністю.

Субсидії призначаються автоматично на підставі інформації про склад домогосподарства і соціальний статус його членів. Якщо склад сім’ї змінювався, потрібно актуалізувати дані в органах соцзабезпечення. Для розрахунку нормативної та наднормативної площі застосовується спеціальна формула. Субсидія призначається на 48,87 кв. м житла, якщо там проживає одна людина. Для кожного нового жителя площа, охоплена субсидією, збільшується ще на 13,65 кв. Тобто, для сім’ї з трьох осіб субсидією охоплюються 76 кв. м житла.

У наданні субсидії відмовлять, якщо:
  • площа квартири перевищує 130 кв. м,
  • площа будинку більше 230 кв. м.

При цьому не враховуються житлові приміщення у спільній частковій або спільній власності і неліквідне житло в сільській місцевості, отримане у спадок.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні