Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯкщо не вистачає стажу для пенсії, його можна докупити: українцям назвали суми

Якщо не вистачає стажу для пенсії, його можна докупити: українцям назвали суми

Этот материал также доступен на русском языке
Вийти на заслужений відпочинок можна лише за наявності відповідного стажу роботи, а також досягнення певного віку.

Наступного року мінімальний стаж побільшає на один рік. Якщо зараз 60-річні можуть отримувати пенсію за наявності 27 років стажу, то 2022 року це буде вже 28 років. Більше того, вимога до наявності відповідного стажу зростатиме щорічно аж до 2028 року включно.

Договір про добровільну участь

За підрахунками експертів, понад 35% українців не зможуть вийти на заслужений відпочинок того року, в якому планували. Але уряд придумав вихід. Стаж, якого бракує, можна придбати. Для цього треба укласти договір про добровільну участь у системі обов’язкового страхування. Договір можна укласти за минулий період, тобто оплатити ті роки, протягом яких особа не працювала. Або ж на майбутній період – і оплатити той рік, який, наприклад, багатьом додасться 2022 року.

Ймовірно, так вчинить багато хто, адже 2023 року мінімальний стаж складе 29 років, потім 30, а 2028 року – 35 років. Логічно, що людям не захочеться працювати ще кілька років. Для того щоб укласти договір, потрібно звертатися до податкової служби.

Скільки коштує стаж?

Вартість стажу вираховується за формулою, де між собою множаться страховий внесок (22%), коефіцієнт вартості компенсації та кількість місяців, що їх бракує. Отже, один рік стажу принаймні минулого 2020-го коштував 24,9 тисячі гривень.

Якщо ж бракує 5 років, то сума вражаюча – майже 125 тисяч грн. Оплатити потрібно одразу всю суму протягом 10 днів після укладання договору.

Читайте також:

Джерело: gsminfo.com.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні