Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДачаОбов'язкові роботи в саду в листопаді

Обов’язкові роботи в саду в листопаді

Этот материал также доступен на русском языке
У листопаді садівнику ще не час відпочивати. Потрібно встигнути підготувати сад до зими, щоб навесні всі дерева почали вегетацію.

Незабаром розпочнеться останній місяць осені. Але залежно від фенологічних ознак він може стати і впевненим початком зими зі снігом та морозами.

В давнину на день Кузьми і Дем’яна влаштовували проводи осені та зустріч зими. Як правило, у цей час клопоти на ділянці з підготовки до зими завершено, але можуть ще залишатися незначні справи. Основні роботи в саду в листопаді залежать від примх погоди.

Якщо не були проведені деякі роботи у жовтні, то їх завершують у листопаді.

  • Перекопування ґрунту навколо дерев та кущів. Розпушують його ближче до гілок і стовбура на невелику глибину, а далі потрібно копати глибше, перевертаючи великі грудки. Це потрібно для вимерзання шкідників та затримки вологи на майбутній сезон.
  • Видалення розтрісканої кори з дерев. Процедуру проводять обережно за допомогою шкрябала, а потім спалюють мертві залишки.
  • Побілка як зачищених, так і здорових саджанців. Це допоможе створити захист від шкідників.
  • Якщо на ділянці залишилися уражені кущі та дерева, то потрібно провести їх обрізання або повне знищення, щоб уникнути поширення інфекції.
  • У листопаді при зниженні температури нижче 12 градусів слід провести зрізи живців для майбутніх щеплень, інакше за нижчих показників температури молода кора може підмерзнути.
  • Захист молодих саджанців від гризунів. З цією метою стовбури замотують лапником, сіткою-рабицею, капроновими панчохами та іншими матеріалами.

Всі ці роботи в листопаді допоможуть вашому саду пережити довгу зиму, а навесні прокинутися повним сил і готовим до цвітіння та плодоношення.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні