П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПоліція: викрито схему продажу Covid-сертифікатів

Поліція: викрито схему продажу Covid-сертифікатів

Этот материал также доступен на русском языке
У Чернігові група осіб продавала підроблені Covid-сертифікати по 250 доларів США, а дані клієнтів вносили до Електронної системи охорони здоров'я.

Про це повідомляє поліція Чернігівської області.

Підроблені сертифікати підтверджувала «Дія»

Як встановили правоохоронці, схему виготовлення підроблених сертифікатів організувала 52-річна власниця туристичної агенції. Вона пропонувала клієнтам купити сертифікат без вакцинації. Деякі клієнти зверталися до цієї турфірми виключно по підроблені документи, хоча нікуди не збиралися подорожувати.

Фігурантка змовилася з чернігівським лікарем та медсестрою, які й вносили відомості про буцімто проведену вакцинацію до електронних реєстрів.

Після цього медики видавали посвідчені підписами та печатками паперові Covid-сертифікати. Оскільки помилкові дані містилися в електронній базі, додаток «Дія» також підтверджував наявність сертифікату про вакцинацію у насправді нещепленої особи.

500 тисяч гривень від незаконної діяльності

Вартість одного підробленого сертифіката складала для замовника 250 доларів. У середньому протягом дня вироблялося по 20 фальшивих сертифікатів.

Таким чином, лише за останні два місяці власниця турагентства та кілька медиків отримали понад 500 тисяч гривень від незаконної діяльності. Гроші у клієнтів вони брали виключно готівкою.

 

25 жовтня правоохоронці провели одночасні обшуки у робочих кабінетах медичних працівників, в офісі туристичної агенції та вдома у всіх фігурантів.
Було вилучено комп’ютери, печатки, копії документів та медичних декларацій, банківські картки, мобільні телефони та оформлені Covid-сертифікати.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 362 КК (несанкціоновані дії з інформацією, що обробляється в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право на доступ до неї).

Санкція статті передбачає до шести років позбавлення волі із позбавленням права займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Раніше опубліковано: Поліція: 800 справ за підробку сертифікатів. Що загрожує шахраям?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні