Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовини24 жовтня: Міжнародний День Організації Об'єднаних Націй

24 жовтня: Міжнародний День Організації Об’єднаних Націй

Этот материал также доступен на русском языке
24 жовтня людство відзначає Міжнародний День Організації Об'єднаних Націй (ООН). У цей день 1945 року, після перемоги над фашизмом, був ухвалений Статут ООН.

Мета – допомога знедоленим людям

1948-й – рік найзначущішого досягнення ООН – підписання Декларації прав людини. На сьогодні до складу ООН входять 192 держави.

Всі заходи, які організовуються 24 жовтня, мають своєю основною метою допомогу знедоленим людям, що вимушені перебувати у зонах збройних конфліктів, епідемій і природних катаклізмів.

У країнах Євросоюзу активно проводяться інформаційні форуми, відкриті засідання вузькопрофільних фахівців, виставки та збирання коштів для подання допомоги бездомним, тимчасовим переселенцям і хворим.

Необхідність у міжнародному органі, який перевершив за своєю компетентностю та масштабами передвоєнну Лігу Націй, була вичерпана з моменту створення ООН.

Статут ООН

25 квітня 1945 року в Сан-Франциско відбулося відкриття установчої конференції зі створення ООН. 26 червня 1945 року був ухвалений Статут ООН. 24 жовтня 1945 року представники 50 країн підписали Статут як остаточний документ, що забезпечує гарантії миру та безпеки. Серед цих країн була і Українська РСР у складі СРСР.

Основні структури ООН розташовані в Нью-Йорку, деякі служби – в Женеві та Відні. З 1 січня 2000 року Україна вперше як незалежна держава почала виконувати функції непостійного члена Ради Безпеки ООН.

 

Джерело: calendarium.com.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні