Новини

Хмельничанин вирощує лимони розміром майже з диню

Пандероза – це лимон чи гібрид?

Смак значно ніжніший, ніж у лимонів, щось середнє між лимоном і грейпфрутом. Це тому, що лимонної кислоти в плодах дуже мало, а от вітаміну С більше, ніж в лимонах.

Їсти можна навіть без цукру. Плоди мають товсту шкіру – 1-1,5 см. У кожному є насіння, але воно все зосереджене в центрі і при вживанні легко видаляється.

Розмір деревця всі описують як компактне і невелике, але я вирощую пандерозу понад 20 років і можу запевнити, що розмір дерева прямо пропорційно залежить від розміру горщика. Моя рослина росте у 100-літровій посудині і сягає у висоту понад 2 м (могла б і більше – не дозволяє простір).

Вперше я побачив цей гібрид у свого друга наприкінці 80-х років. Він вирощував лимони в опалюваній теплиці, в ґрунті. Дерева були заввишки 3 м. Пишність цвітіння і врожайність вражали. Але в продажу зазнав невдачі. На ринку його цитруси оминали, чути було тільки коментарі: «Це лимони з Чорнобиля», або «Чим ви їх підживлювали?». Мене це аж ніяк не злякало і не зупинило. Я придбав пандерозу. За всі роки вирощування цього сорту жодного разу не пошкодував.

Найпростіші способи розмноження

Чому саме цей сорт? Почну з того, що він легко розмножується. Живці добре вкорінюються. Розквітають на другий рік, іноді навіть на перший. Цвітіння дуже пишне, але проріджування зав’язі робити не потрібно. Рослина сама залишає стільки, скільки може «прогодувати».

Квітки зібрані в китиці, зав’язується, як правило, одна найбільша. Тому інші зриваються і сушаться. Потім можна додавати невелику кількість до зеленого або чорного чаю. Пелюстки квіток додають неповторних пахощів напою. Після цвітіння плоди ростуть і дозрівають протягом 9-10 місяців і на новорічні та різдвяні свята тішать смачними лимонами.

Чим підживити пандерозу

Пандероза чудово почувається як з південного, так і з північного боку. Горщики з рослинами можна розміщувати на підвіконні або на підлозі біля вікна, все залежить від розміру лимона.

Підживлення проводжу раз на рік, навесні.

Знімаю верхній шар (10 см) старого земляного субстрату і заміняю таким же об’ємом перегною. Поливання помірне, в міру підсихання ґрунту. У літню спеку горщики ставлю на підставку і відсовую від вікон. Кілька разів на тиждень обприскую деревце водою, після цього кімната наповнюється приємними лимонними пахощами. До 5-річного віку цитруси потребують щорічного пересаджування у великі горщики. Якщо є можливість мульчувати перегноєм, то компоненти в субстраті не так важливі. З одного вікна легко можна отримати 5-10 кг вітамінних плодів.

В’ячеслав ФРАНЦИШКО, садівник-експериментатор,

м. Кам’янець-Подільський, Хмельницька область

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Як змінюється ситуація на фронтах бойових дій – зведення Генштабу

Протягом минулої доби на фронті російсько-української війни відбулося загалом 110 бойових зіткнень.

19/05/2024 11:50
  • Статті

Як вибрати майстри з ремонту пральних машин

Вибір спеціаліста з ремонту пральних машин – важливе рішення, від якого залежить справність та довговічність…

19/05/2024 11:24
  • Статті

Чому таблетки від тиску треба приймати щодня

Якщо тиск «скаче» - то підвищується, то падає, - ви повинні постійно спостерігатися у лікаря,…

19/05/2024 10:46
  • Статті

Смачні легенди: фруктовий салат вигадали в античні часи

Фруктові салати вперше в історії стали готувати у Стародавньому Римі та Греції.

19/05/2024 09:26
  • Новини

Олександр Усик переміг Ф’юрі і став абсолютним чемпіоном світу у надважкій вазі

Чемпіон світу в надважкій вазі за версіями WBO, WBA, IBO та IBF Олександр Усик переміг…

19/05/2024 08:25
  • Новини

Які свята відзначають 19 травня і що сталося цього дня в історії

Сьогодні неділя, 19 травня 2024 року. 140-й день року за григоріанським календарем. До закінчення лишається…

19/05/2024 07:34