П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіУтилізаційний податок: за які авта доведеться заплатити 100-200 євро?

Утилізаційний податок: за які авта доведеться заплатити 100-200 євро?

Этот материал также доступен на русском языке
Державна екологічна інспекція виступила з пропозицією введення утилізаційного збору на старі автомобілі, який може скласти 100-200 євро.

За інформацією Федерації роботодавців автомобільної галузі, середній вік автомобіля в Україні становить 22,7 року.

«Такі автомобілі є осередками шкідливих викидів в атмосферу, що позначається на здоров’ї та якості життя громадян. Як наслідок, за показником смертності від забруднення повітря Україна входить до п’ятірки країн Європи», – пояснюють в організації.

«Потрапляючи на звалища, старі автомобілі викликають забруднення ґрунту свинцем, іржею, відпрацьованими мастилами. В Україні лише 5% автовласників віддають свої машини на утилізацію. Протягом 2020 року утилізовано лише 13 тисяч автівок. Решта забруднюють довкілля на звалищах», – повідомив голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

За словами чиновника, відсутність розгалуженої мережі центрів для здачі та знешкодження старих автівок, необхідність доплачувати за знищення машини не стимулюють водіїв утилізувати старі авта відповідно до вимог законодавства.

Збір може коливатися в межах 100-200 євро, як в європейських країнах.

На сьогодні в Україні за чинними правилами податком обкладають не старі авта, які забруднюють повітря, а нові й дорогі. Так, раз на рік податок у розмірі 25 тис. грн платять ті машини, які ще не досягли віку 5 років і коштують не менше 2,2 млн грн.

Читайте також:

Україна переходить на європейську модель автошкіл

Як ремонтувати автомобіль людям з інвалідністю?

Джерело: news.obozrevatel.com

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні