П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк сформувати смородину на урожай

Як сформувати смородину на урожай

Этот материал также доступен на русском языке
При саджанні смородини найкраще використовувати однолітки. Дуже важливо правильно їх посадити. Саме про це сьогодні і поговоримо.

Насамперед викопайте яму розміром 50х50 см, глибиною 12-15 см (викопану землю складайте окремо). По центру слід розмістити рослину, обрізавши гілки до 5-6 бруньки від кореневища і трохи присипати ґрунтом.

Більше яму не варто засипати: в ній саджанець буде рости до наступної осені. Протягом літа з бруньок розвинуться 5-6 гілок.

На початку жовтня, коли вони здерев’яніють, залишайте три найкращі, спрямовані в різні боки. І тільки після цього можна повністю засипати садивну яму землею, змішаною з перегноєм.

Урожай отримаєте на третину вищий (в цьому я переконався на власному досвіді).

Надалі кущі треба сформувати. Як уже згадувалося, в перший сезон ми залишили три гілки. На другий і третій рік додаємо по три молоді пагони. Починаючи з четвертого сезону три старі гілки вирізаємо, замінюючи трьома молодими.

Обрізання червоної смородини

Аналогічно «стрижуть» і червону смородину. Хоча є певна різниця: після першого року залишайте три гілки, протягом наступних трьох сезонів додавайте по дві молоді. Починаючи з п’ятого року два найстаріші пагони рекомендується вирізати і замінити молодими. Це обумовлено тим, що гілки смородини можуть зберігати родючість до 5-6 років.

Якщо маєте намір посадити смородину на великій ділянці, дотримуйтеся такої схеми: ширина міжрядь для сортів з розлогим кущем – 2 м, з напіврозлогим або прямим – 1,7 м. Відстань у ряду між рослинами – 0,75 м. На 1 сотці розміщують близько 70 кущів. Коли ж місця достатньо, то інтервал у рядку краще збільшити до 1 м. А от міжряддя зменшувати не варто, адже невдовзі гілки розростуться.

Чим обробити від шкідників

Дуже корисно мульчувати площу. Тоді вдасться зберегти вологу і захистити ґрунт від перегріву.

Смородина часто уражається шкідниками. Проти них навесні обробляємо двічі: одразу після розпускання бруньок і перед цвітінням. Маточники ж скроплюємо три рази (тими ж препаратами, що і малину). Подекуди на гілках заводиться різноманітна паразитна мікрофлора, грибки, мох. Знищити їх допоможе обприскування кущів мідним купоросом (наприкінці жовтня). Додатково через рік застосовуйте залізний купорос.

Валерій МЕЛЬНИК, садівник-дослідник

с. Кам’яногірка, Оратівський район, Вінницька область

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні