Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія30 вересня: свята і прикмети

30 вересня: свята і прикмети

Этот материал также доступен на русском языке
30 вересня православні вшановують святих мучениць Віру, Надію, Любов та їхню матір Софію. В цей день віряни моляться великомученицям і просять їх про сімейне щастя, зцілення від безпліддя.

Історія свята Віри, Надії та Любові

Віра, Надія та Любов – святі мучениці, що прийняли смерть через відмову зректися християнської віри. Вони разом зі своєю матір’ю Софією жили у ІІ столітті від Р.Х. в Римі, коли в ньому правив Адріан. Ім’я «Софія» означає «мудрість». Софія, благочестива християнка, прищепила любов до Господа своїм трьом дочкам, названим на честь чеснот – Віра, Надія, Любов.

Коли до Адріана дійшли чутки, що всі четверо – ревні християнки, він наказав привести їх до нього. Імператор вимагав, що дівчатка та їхня матір відмовилися від своєї віри і принесли жертву язичницьким богам. Ніхто з них не погодився, що дуже розгнівало Адріана. Тоді він звелів, щоб дівчаток катували: Вірі було 12 років, Надії – 10 років, Любові – 9 років. Софію катувати фізично не стали, але для неї були приготовані ще жахливіші страждання – її змусили дивитися, як катують її дочок.

Померлих у муках Віру, Надію і Любов Софія поховала і два дні сиділа біля їхніх могил, а на третій день її душу забрав Господь. Всіх чотирьох Церква визнала святими. Мощі їх з 777 року зберігаються у Франції, в Ельзасі, в Ешо.

Прикмети

  • Якщо на свято холодна погода, дощ – у найближчі дні почнуться заморозки.
  • Якщо журавлі полетіли – чекати морозу на Покрову.
  • Якщо журавлі залишилися – зима буде пізньою.
  • Дощ на День Віри, Надії та Любові – до ранньої і теплої весни.
  • Грім на свято – до довгої, теплої та безвітряної осені.

Нагадаємо, раніше опубліковано: 29 вересня: свята і прикмети

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні