П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПенсії педагогам: хто може претендувати на грошову допомогу

Пенсії педагогам: хто може претендувати на грошову допомогу

Этот материал также доступен на русском языке
У Пенсійному фонді України розповіли про порядок нарахування пенсії працівникам освітніх установ.

Відповідна інформація була опублікована на сторінці ПФУ у Фейсбуці.

Так, вчителям та іншим працівникам освітніх установ пенсія призначається відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Пенсія за віком призначається працівникам навчальних закладів після досягнення ними пенсійного віку (від 60 до 65 років, залежно від тривалості набутого страхового стажу).

По досягненні 60 років призначаються пенсії особам, які на час досягнення такого віку в 2021 році мають страхового стажу щонайменше 28 років.

При цьому, якщо особі раніше не призначалася пенсія іншого виду (наприклад, за інвалідністю або за вислугу років), така особа має право на отримання грошової допомоги в розмірі десяти місячних пенсій за умови, що на день досягнення пенсійного віку працівник освіти працює в закладах і установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років і має страховий стаж чоловік – 35 років, жінка – 30 років в установах державної або комунальної форми власності на посадах, що дають право на призначення пенсії за вислугу років.

До настання віку, що дає право на пенсію за віком, працівникам освіти може бути призначена пенсія за вислугу років.

Така пенсія призначається незалежно від віку за наявності вислуги років на відповідних посадах щонайменше:

  • 25 років станом на 1 квітня 2015 року,
  • 25 років 6 місяців станом на 1 січня 2016 року,
  • 26 років 6 місяців станом на 11 жовтня 2017 року.

У вислугу років враховується:

  • робота в загальноосвітніх навчальних закладах на посадах учителів, викладачів, вихователів, директорів та інших;
  • робота в дошкільних навчальних закладах на посадах вихователів, музичних керівників, директорів (завідувачів) та інших,
  • робота в позашкільних навчальних закладах на посадах художніх керівників, керівників, завідувачів, директорів та їхніх заступників.

У ПФУ уточнюють, що до страхового стажу на відповідних посадах, що дає право на виплату грошової допомоги в розмірі десяти місячних пенсій, враховуються лише періоди роботи в державних і комунальних закладах.

За наявності підстав працівникові освіти може бути призначена пенсія за інвалідністю або за втратою годувальника, а за наявності права на різні види пенсії призначається один із цих видів – за вибором особи, інформують у ПФУ.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто зможе отримати пенсію покійного родича.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні