Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯкі церковні свята відзначають 30 серпня

Які церковні свята відзначають 30 серпня

Этот материал также доступен на русском языке
30 серпня православні вшановують пам'ять священномученика Мирона Кизицького та преподобного Аліпія, іконописця Печерського.

Мирон Кизицький жив у ІІІ столітті в Ахаї. Він був лагідним і милостивим. Одного разу на велике свято Різдва Христового, коли здійснював богослужіння, до храму вдерлися воїни разом з місцевим правителем Антипатром. Вони хотіли схопити вірян і стратити.

Святий Мирон встав на захист своєї пастви, став викривати Антипатра в жорстокості, тоді його схопили і піддали тортурам: його спочатку підвісили, стали стругати тіло залізними гребенями, а потім вкинули в розжарену піч. При цьому Господь зберіг життя мученику, а от 150 язичникам, що стояли поруч, – ні, вони були обпалені вогнем від печі.

Преподобний Аліпій Печерський – київський чудотворець, перший давньоруський іконописець, відомий на ім’я. Народився імовірно в Києві близько 1065 або 1070 р. З юних років трудився в Києво-Печерському монастирі.

Іконописання навчався у грецьких майстрів, які розписували 1083 року «Велику Печерську церкву» – Успенський собор. Під час робіт став свідком дива: образ Богоматері «сам зобразився» у вівтарі церкви, і з пречистих Її вуст вилетів голуб, який влетів потім в уста Богонемовляти.

Писав безоплатно ікони не лише для монастирської братії, а й для прихожан, оновлював старі образи у парафіяльних храмах. Досяг високої майстерності – серед київських іконописців йому не було рівних. Мав дар чудотворення.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про церковні свята 27 серпня.

www.krestilnoe.ru, http://www.planeta-l.ru

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні