Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКоли скінчиться пандемія коронавірусу?

Коли скінчиться пандемія коронавірусу?

Этот материал также доступен на русском языке
Пандемія коронавірусу триватиме ще від 2 до 5 років. Такий прогноз зробив головний санітарний лікар Ігор Кузін.

– Цього року це точно не скінчиться. Вірус швидко мутує і щомісяця ми можемо зіштовхуватися з новими штамами… Це триватиме принаймні ще кілька років. Від двох до п’яти. Аж поки з’явиться якась загальна світова стратегія профілактики у вигляді або універсального щеплення або лікування, – зазначив Ігор Кузін.

Зараз важко сказати, як часто потрібно буде вакцинуватися, – ґрунтуючись на даних, зараз у Міністерстві охорони здоров’я орієнтуються на щорічну ревакцинацію.

Третя хвиля пандемії COVID-19, за прогнозом санітарного лікаря, очікується в Україні не раніше листопада. Якби українці сумлінно дотримувалися профілактичних заходів, локдаун можна було б відтягнути до грудня-січня, але, виходячи з нинішнього сценарію, МОЗ готується запровадити суворий карантин у листопаді.

За словами Кузіна, коли щепленнями буде охоплено не менше 50% населення, уряд може почати вводити обмеження для невакцинованих.

– Ми будемо йти за сценарієм європейських країн, коли для невакцинованих створюють максимальні перешкоди в доступі до публічних місць, де може поширюватися інфекція… Одним зі шляхів, як балансувати між забороною та дозволами, є варіант, коли невакциновані можуть регулярно здавати ПЛР-тести. Результат приносити роботодавцю. Тобто принцип “вакцинують або тестуйся”, – підсумував Ігор Кузін.

Джерело: hmarochos.kiev.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні