П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДачаУ трьох областях України виявлено небезпечного карантинного жука

У трьох областях України виявлено небезпечного карантинного жука

Этот материал также доступен на русском языке
Небезпечного карантинного шкідника - західного кукурудзяного жука - виявлено в Закарпатській, Івано-Франківській і Тернопільській областях.

Про це йдеться у звіті Держпродспоживслужби стосовно фітосанітарного стану сільськогосподарських культур.

Зараз фітофаг шкодить на 10-18% обстежених посівів кукурудзи чисельністю 1-3 екземпляра на рослину. Як відомо, личинки західного кукурудзяного жука обгризають корінці молодих рослин кукурудзи зовні або перегризають їх, вгризаються в паренхіму товстих коренів, іноді й у підземну частину стебел, вигризаючи в них ходи. На листку жуки вигризають смужками паренхіму між жилками, листя набуває білуватого кольору, на віничках виїдають пиляки, що значно зменшує кількість пилку, а на качанах з’їдають або перегризають нитки приймочок.

У період наливу – молочної стиглості зерна – жуки прогризають оболонки оголених на верхівках качанів зерен і виїдають їх вміст.

Якщо не вживати заходів щодо запобігання поширенню західного кукурудзяного жука, то за 5-10 років його кількість може призвести до того, що вирощування кукурудзи в усіх областях України стане нерентабельним.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому у цибулі біліють кінчики.

Джерело: Аgrotimes.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні