Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниОдеса: музей української книги запрошує доторкнутися до історії

Одеса: музей української книги запрошує доторкнутися до історії

Этот материал также доступен на русском языке
До тридцятої річниці Незалежності України в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Михайла Грушевського (ООУНБ) на вулиці Троїцькій створено Музей української книги.

Директорка ООУНБ Юліана Амельченко розповідає, що це третій у нашій країні музей української книги. Подібні є тільки у столиці та у Львові.

Перша експозиція нового музею носить назву «Україна 30+: про що мовчать німі свідки історії».

Копії унікальних зразків української книжкової спадщини XVI-XIX століть із фондів Музею книги і друкарства, книги-раритети, рідкісні фото, рідкісні документи… Відтворений з далекого минулого друкарський верстат і фотографії вже новітньої історії України.

Всього, звісно, не перелічиш. А сам Музей української книги в найстаршій бібліотеці міста, як розповідає Юліана Амельченко, тепер працюватиме на постійній основі.

Українські кириличні стародруки, «Литовський Статут» 1588 року, Конституція Варшавського сейму від 22 листопада 1649 рроку, універсали Української Центральної Ради; листи Грушевського, Винниченка, справа Степана Бандери і багато інших документів, які раніше не виставлялися в нашому місті. Тепер вони – до вашої уваги.

В дарунок музею вже передано й нові факсимільні видання, вони стали його основою. З огляду на те, що їх оригінали дбайливо зберігаються в Італії, Польщі, Франції, Австрії, можна тільки уявити, до яких книжкових пам’яток історії тепер можна доторкнутися в Одесі. 

Зразок друкарського верстата, на якому колись створювалися перші друковані видання, доповнює відчуття трепетного дотику до давнини нашої історії, її рідкісних, а подеколи й зовсім маловідомих сторінок.

Марія Котова

Фото авторки

На фото: Юліана Амельченко демонструє зразок друкарського верстата, на якому колись створювалися перші друковані видання.

Раніше повідомлялося: Вийшов перший словник української мови Памви Беринди (1627)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні