Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяДім - моя фортеця: як вижити в коронавірусній облозі

Дім – моя фортеця: як вижити в коронавірусній облозі

Этот материал также доступен на русском языке
Багато хто розповідає сьогодні про те, як слід берегтися коронавірусу у громадських місцях. Але зараза могла вже непомітно прокрастися до вас додому.

І підстерігає вас там, де ви найменше очікуєте. Тому газета Daily Mail пропонує рекомендації професійної прибиральниці Сандри Редмонд із британської компанії Molly Maid.

Дезінфекція може бути доброю лише після ретельного прибирання

Немає сенсу протирати брудні поверхні дезінфікуючим засобом, їх слід спочатку гарненько відмити, радить Сандра. Адже бруд навіть під шаром дезінфекції залишиться брудом.

Звичайно, легше пройтися по дому з розпилювачем, ніж ретельно, з губкою і милом, все відмивати. Але ж ви робите це для себе, чи не так? То навіщо ж займатися самообманом?

Не кваптеся стирати дезінфікуючий розчин з поверхні, залиште його секунд на 30, щоб він встиг убити все живе.

Зазвичай такого роду прибирання ми робимо раз на кілька днів, але часи зараз зовсім не звичайні, тож краще мити і дезінфікувати робочі поверхні на кухні щодня.

Не забувайте про кухонні шафки і чайники

Поверхні, яких часто торкаються руки, потребують регулярного чищення. Звичайно, ми передусім звертаємо увагу на великі поверхні, такі як стільниці. Але не можна забувати і про чайники, кавоварки, дверні та віконні ручки, пульти і, зрозуміло, ручки і кнопки кухонних приладів. А також про найзатишніші закутки у верхніх і нижніх шафках, яких рідко, але все ж торкається рука людини.

Кухонні губки потрібно прати!

Кухонні губки і рушники, призначені для чищення інших речей і поверхонь, самі часом кишать бактеріями. Як з’ясували британські вчені, звичайна кухонна губка служить домом для 19,6 млрд бактерій. Навряд чи ваша губка дуже відрізняється від середньостатистичної, тож робіть висновки.

На щастя, проблема вирішується просто, всі ці мільярди бактерій можна одним махом відправити на той світ, тобто покласти губку в посудомийну або пральну машину. А якщо ви хочете розправитися з ними власноруч, то виперіть губку в гарячій мильній воді.

Є й дотепніший спосіб позбутися мікробів на губці: запхайте її на кілька хвилин у мікрохвильовку, а щоб губка не нудьгувала, компанію їй можуть скласти рушники та мочалки з ванної кімнати.

До речі, для протирання кухонних поверхонь дуже годяться тканини з мікроволокна, оскільки вони добре перуться і швидко сохнуть.

Прокрутіть пральну машину в холостому режимі

Щоб уникнути поширення мікробів, білизну і постіль, а також банні та кухонні рушники, слід прати при температурі 60 градусів (можна і на більшій, якщо інструкція на білизну дозволяє), а якщо ви використовуєте біопорошок, рідину або капсули, то при 40 градусах (інакше біодобавки просто не будуть працювати).

Корисно також раз на тиждень прокручувати пральну машину в холостому режимі на максимальній температурі або з додаванням дезінфікуючих речовин, щоб не дозволити мікробам розмножуватися всередині механізму. І надовго не залишайте в машині вологу випрану білизну, бо інакше бактерії не забудуть почати в ньому розмножуватися.

Як часто потрібно так прибирати?

Дезінфікувати поверхні, яких ми часто торкаємося руками (а це вимикачі, дверні ручки, особливо на вхідних дверях тощо), рекомендується щодня, хоча очевидно, що ані сил, ані часу на це у більшості людей не вистачає.

Але можна постаратися робити це бодай раз на два дні дезинфікуючим розчином або просто теплою водою з милом.

Кухонні електроприлади, такі як чайники і кавоварки, досить мити раз на тиждень, теж зі спеціальним засобом або мильною водою. І не забувайте вимикати їх з розетки перш ніж почнете мити, інакше наслідки можуть бути негайні – і страшніші за коронавірус.

Загалом же мити слід усе, що ви торкаєте руками. Ну і як обов’язкове правило – мийте руки відразу після повернення додому і перш ніж ви почнете за все хапатися. Бо саме цієї миті тільки й чекають мікроби та віруси.

Фото: GETTY IMAGES, REUTERS

Опубліковано у виданні ВВС

На цю тему: Три питання про щеплення. Актуально!

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні