Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаСадівник розповів про ефективні методи боротьби з моніліозом на персиках

Садівник розповів про ефективні методи боротьби з моніліозом на персиках

Этот материал также доступен на русском языке
Моніліоз - небезпечна грибна хвороба, яка може залишити не лише без урожаю, але і без саду.

Моніліоз на кісточкових проявляє себе у двох формах і в різні терміни. Моніліальний опік проявляється навесні, а його літня форма – сіра плодова гниль. Швидкому розвитку хвороби сприяє тривала холодна та мокра погода під час цвітіння кісточкових, іноді з росами і туманами в нічні та ранкові години. Хвороба небезпечна і після м’яких вологих зим.

Про це розповів садівник Олександр Дядюра. За його словами, сіра плодова гниль є вторинним джерелом хвороби. Плоди кісточкових культур, уражені сірою гниллю, опадають або засихають. А залишаючись висіти на дереві, є джерелом інфекції навесні наступного року. У разі занедбаності саду, ураженого моніліозом, гинуть не лише окремі пагони та гілки, але й цілі дерева.

Олександр Дядюра застосовує цілу систему обробки персиків від моніліозу.

– Відразу після цвітіння дерева обробляю двома препаратами в баковій суміші. З інсектицидів використовую “Золон”, а з фунгіцидів – “Хорус”. На початку вегетації дерева обробляю “Гаупсином” і “Трихофітом” у баковій суміші від грибних хвороб, чергуючи їх з інсектицидами, – зазначає фахівець. – Уражені частини дерев потрібно вирізати і спалювати, рани відразу ж замазувати, щоб не допускати вторинного зараження.

Слід нагадати, що міцелій гриба на уражених гілках просувається донизу від місця зараження, тому обрізання слід проводити на 5-10 см нижче ураженого місця, захопивши здорові бруньки. Під час обрізання в своєму саду для замазування ран я використовую водоемульсійну фарбу.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про літнє обрізання абрикоси.

Джерело: Аgrotimes.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні