Новини

Небезпечний посуд: у якому не можна готувати і чому?

Від якого посуду краще відмовитися через його шкідливий вплив на наше здоров’я, а який найліпший для приготування їжі?

ПОСУД ІЗ МЕЛАМІНУ. Цей посуд вважається шкідливим. Виробляють його в Туреччині, Китаї та Йорданії, проте у країнах-виробниках у продажу ви його не знайдете, бо він визнаний шкідливим для здоров’я. До складу меламінового посуду входить формальдегід. Він накопичується в організмі, негативно впливаючи на роботу імунної та кровотворної систем, печінки, селезінки, нирок і шлунка. Також він може спровокувати екзему, захворювання верхніх дихальних шляхів і подразнення очей. Такий посуд вдома краще не тримати взагалі.

АЛЮМІНІЄВИЙ ПОСУД. Він також вважається шкідливим для здоров’я. При перемішуванні алюміній легко зішкрібається зі стінок посуду, а його частинки потрапляють у готову їжу, що викликає низку тяжких захворювань. Цей метал вступає в реакцію з сіллю, содою, кислотами і накопичується в організмі. В алюмінієвому посуді не можна готувати кислу їжу – варити борщі і розсольники, компоти і киселі, тушкувати і смажити овочі, кип’ятити молоко. У такому посуді можна кип’ятити воду, варити картоплю й овочі, готувати каші. А от зберігати готові страви в алюмінієвому посуді не можна.

ПОСУД З АНТИПРИГАРНИМ ПОКРИТТЯМ. Такий посуд у нас дуже популярний. Саме покриття буває трьох видів: тефлонове, титанове і керамічне. Найнешкідливіша – кераміка, відразу за нею йде титанове покриття. А от тефлон не такий нешкідливий, як ми звикли вважати. При його нагріванні в їжу та повітря виділяється дуже шкідливий канцероген – перфтороктанова кислота. Ще одним мінусом тефлонового посуду є крихкість покриття, яке руйнується при зіткненні з металевими предметами. Термін служби такого посуду невеликий – від 4 до 6 років.

ЧАВУННИЙ ПОСУД. Він хороший для страв, які потребують тривалого приготування. Цей посуд не деформується, не тьмяніє, не боїться подряпин. Недоліки чавуну – здатність іржавіти від води і окислюватися від деяких продуктів. У чавунному посуді не можна зберігати готову їжу, наприклад, гречана каша від чавуну може потемніти.

ПОСУД З НЕРЖАВІЙНОЇ СТАЛІ. Роблять його, використовуючи сплав заліза, нікелю та хрому. Він стійкий до кислот і лугів, тому в такому посуді можна готувати і зберігати будь-які продукти. Проте потрібно уникати приготування в ньому гострих страв – їх інгредієнти, вступаючи в реакцію з металом, можуть утворювати шкідливі солі. Хоча такий посуд вважається нешкідливим, один із його компонентів – нікель має канцерогенні властивості.

ЕМАЛЬОВАНИЙ ПОСУД. Емальована кухонне начиння вважається безпечним, однак і тут є свої нюанси. Емаль має бути неодмінно цілою, без відколів і тріщин, інакше їжа буде насичена іонами металів, що небезпечно для здоров’я. Також варто відмовитися від посуду, покритого зсередини коричневою, червоною або жовтою емаллю.

ВОГНЕТРИВКА КЕРАМІКА ТА СКЛО. Такий посуд не виділяє шкідливих речовин і не вступає в реакцію з продуктами. Він вважається найбезпечнішим. При цьому поверхня керамічного посуду має бути абсолютно цілою, бо через відколи або подряпини в їжу можуть потрапити солі важких металів. А в декоративних керамічних виробах їжу готувати і зберігати взагалі не можна, бо їх покривають шкідливими поливами, лаками й емалями. 

 

 

Господині на замітку

  • Глиняний посуд потрібно завжди тримати прочиненим. Якщо його накрити кришкою, з’явиться неприємний запах.
  • Кришталевий посуд містить свинець, тому напої та їжу в ньому зберігати не можна.
  • Якщо на пластиковому посуді є позначка PS (полістирол), він призначений для холодних продуктів і безалкогольних напоїв. А маркування РР (поліпропілен) означає, що посуд витримує температуру до плюс 140 градусів і хімічно інертний.

Новое на сайте

  • Новини

У Генштабі розповіли про обстріли та ситуацію на фронтах – військове зведення на 3 травня

Українські воїни активними діями завдають окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога…

03/05/2024 07:59
  • Новини

Розпочався прийом заявок на виплати від Карітас – як зареєструватися на грошову допомогу

В одній з областей України збирають дані на виплати цільової грошової допомоги. Як подати заявку,…

03/05/2024 07:39
  • Новини

Свята та народні прикмети 3 травня – навіщо у Страсну п’ятницю потрібно принести додому 12 свічок

3 травня в Україні відзначають День кондитера. Православні вшановують пам'ять мучеників Тимофія і Маври та…

03/05/2024 06:36
  • Новини

Смачніше просто не може бути: найвдаліший і найлегший рецепт знаменитого торта «Пташине молоко»

Торт «Пташине молоко» з'явився у 60-70-х роках минулого століття і швидко став популярним. А все…

03/05/2024 05:27
  • Новини

Всього одна чайна ложка на відро води і буряк виросте солодким та великим – не врожай, а мрія

Буряк – це один із найпопулярніших коренеплодів, який вирощують українці на своїх городах. Але не…

02/05/2024 22:57
  • Статті

Гусеничні трактори: особливості конструкції, переваги використання

Гусеничні трактори є поширеною спецтехнікою, яка характеризується високою потужністю, маневреністю, широким спектром застосування. Вони застосовуються…

02/05/2024 22:42