Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаОпалення і тарифи: що нас чекає найближчим часом?

Опалення і тарифи: що нас чекає найближчим часом?

Этот материал также доступен на русском языке
Кабмін більше не регулює ціни на газ для тепловиків. Відповідна постанова уряду №867* набрала чинності 20 травня. Як у зв'язку з цим можуть змінитися тарифи на тепло і гарячу воду в новому опалювальному сезоні? 

Газовий ринок для тепловиків

Ціни на газ для населення та підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) багато років регулювала держава. І вартість газу для домогосподарств і ТКЕ була набагато нижчою за тариф для комерційних підприємств. Давали таку можливість спецобов’язки (продаж газу для населення і ТКЕ за зниженою і регульованою ціною), які Кабмін поклав на НАК «Нафтогаз». Так державі вдавалося стримувати тарифи на комуналку – ціни на газ, гарячу воду і тепло.

Торік режим спецобов’язків стосовно продажу газ а населенню скасували, але продовжили щодо теплокомуненерго – до закінчення опалювального сезону. Тепер усі виробники тепла купуватимуть газ за ринковою ціною. І якщо у травні комунальники купували «блакитне паливо» по 8,20 гривні за кубометр, то вже у червні ціна може дійти до 9,50. І це без урахування доставки. З нею вартість газу для теплокомуненерго може і зовсім зрости приблизно до 11,30 гривні за кубометр. І те лише за умови, що в Європі газ дорожчати не буде. А цього ніхто гарантувати не може.

Тарифи без меж

Ціна 11,30 гривні за кубометр – набагато більше, ніж закладено в тарифах на тепло і гарячу воду. На сьогодні «стеля» їх складової за газом – 8,50 гривні за кубометр. Тобто скасування режиму спецобов’язків щодо теплокомуненерго з наступного опалювального сезону (якщо до постанови не внесуть змін) може призвести до підвищення тарифів для населення. За підрахунками експертів, зрости вони можуть на 30-60%. І за тепло у двокімнатній квартирі площею 50 квадратних метрів доведеться заплатити на одну-дві тисячі гривень більше . Ось тільки питання – чи зможуть споживачі платити за такими цінами?

Але зростанням тарифів комунальні «сюрпризи» не вичерпуються. У багатьох містах опалювальний сезон і зовсім може не розпочатися. Адже тепер комунальникам у борг газ відпускати ніхто не буде. Згідно з постановою лише за передоплатою або під гарантії місцевих бюджетів.

Споживачі ж оплачують тепло і гарячу воду до 20 числа наступного місяця. Отже, якщо купувати газ за передоплатою, виникне майже двомісячний касовий розрив. Звичайно, якщо споживачі справно платять. Однак цифри свідчать про інше, згідно з даними Держстату, населення заборгувало ТКЕ понад 27 мільярдів гривень, і борги далі зростають.

Про борги і кредити

Отже, гроші під закупівлю газу доведеться брати в кредит. Ось тільки банки тепловикам кредити не відкривають. Тож багато які підприємства перебувають сьогодні на межі банкрутства. А деякі ТКЕ – наприклад, «Донецьктеплокомуненерго» і зовсім закрилися через неможливість розрахуватися з «Нафтогазом».   

Залишається розраховувати лише на місцеву владу. Але якщо великі обласні центри можуть «потягнути» закупівлі газу, то невеликим населеним пунктам, територіальним громадам це не по кишені.

Зуміли домовитися?

Щоб розв’язати проблему забезпечення газом підприємств ТКЕ централізовано, Асоціація міст України ініціювала нараду за участю всіх зацікавлених відомств.

В результаті домовленостей «Нафтогаз» уже у червні має запропонувати теплокомуненерго постачання газу на умовах річного контракту за ціною 7,40 гривні за кубометр (з урахуванням ПДВ). Планують ухвалити й інші заходи. Зокрема, Верховна Рада обіцяє найближчим часом ухвалити закон про списання теплокомуненерго боргів за спожитий газ. А також – внести до Бюджетного кодексу України зміни, що дають можливість органам місцевого самоврядування брати кредити з метою придбання газу для потреб ТКЕ.

А нам залишається чекати, коли добрі наміри втілять в життя. Адже лише на таких умовах ТКЕ зможуть далі забезпечувати населення гарячою водою і централізованим опаленням.

*«Про затвердження Положення про покладання спеціальних обов’язків на суб’єкти ринку природного газу для забезпечення громадських інтересів у процесі функціонування ринку природного газу».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні