Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаГрошіКуди подіти російські рублі?

Куди подіти російські рублі?

Этот материал также доступен на русском языке
Це питання є актуальним і для мене, і для десятків тисяч моїх співгромадян - товаришів у недолі.

Йдеться про людей, які проживали і проживають нині на тимчасово окупованих рашистами територіях України.

Як «визволителі» українців від грошей визволяють

Якщо щось і зробили професійно прибульці-грабіжники, то це створили механізм викачування гривневої маси із наших гаманців. Як сказали, що прийшли визволяти, так і почали визволяти – від грошей. Вони створили бівалютну зону з паралельним обігом гривні та рубля. Ціни на продукти в нечисленних херсонських магазинах були дуже високими. Про ціни на ліки і говорити не доводиться – це був просто жах.

Зараз в Одесі я купую «Аводарт» 90 капсул за ціною 1400 гривень. Та сама упаковка в окупованому Херсоні коштувала 5 тисяч гривень. І якщо своїми клятими рублями орки потроху «обдаровували» населення у вигляді різних подачок (вони безбоязно включили друкарський верстат і завозили хрумкі банкноти – інших я не бачив – вантажівками), то запаси гривні у «визволених» танули, як сніг під сонцем. І коли від стусану під зад окупанти залишили Правобережжя області та Херсон, у більшості громадян на руках залишилася ворожа валюта.

А поки що під владою орків залишається лівобережжя Херсонщини, частина Запорізької області. Там української валюти в обігу немає вже давно, десятки тисяч людей змушені оперувати рублями. Ми всі молимо бога про визволення цих земель і твердо віримо, що це незабаром станеться. І тоді постає питання: куди подіти російські рублі?

В обмінниках ворожу валюту не приймають

З цим питанням я звернувся нещодавно в Одесі до жінки бальзаківського віку у вікні обмінника. Дама глянула на мене так, ніби я зробив їй вкрай образливу пропозицію інтимного характеру, і видала таку ось тираду: «Чоловіче, якби я була погано вихована, я послала б вас разом із вашими рублями за російським кораблем. Або порадила б згорнути їх у трубочку і засунути Путіну самі знаєте куди. Але я не погано вихована і тому культурно відповідаю вам: ми не працюємо з валютою країни-агресора!». Чесно, я від душі зрадів: більше б таких патріоток. Але що мені і таким як я робити?

Про спритних валютників, Нацбанк і дрони

Займаючись цією темою, я спілкувався з багатьма одеситами. Почув пораду: поруч Молдова, туди багато хто їздить, можна домовитися, хай провезуть (легально) дозволену суму в рублях, через молдовський лей конвертують у нашу гривню. Що ж, швидше за все, цим і займуться спритні валютники. У Херсоні, наприклад, і в мирні роки, і за рашистів вони безбоязно працювали і на ринках, і на вулицях поблизу ринків.

Це нормально? Можливо, Національний банк України дасть відповідь на головне питання цієї статті? До речі, громадяни, які постраждали при окупації, впевнений, отримали б велике задоволення, якби могли «задонатити» російські рублі на якийсь чесний і надійний рахунок. Щоб повернулися ці рублі в лоно матінки-Русі. У вигляді ударних дронів.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні