Гроші

Селян поставлять перед вибором: пай треба віддати, продати чи заплатити?

Одна із норм документа стосується нового податку, який повинні сплачувати державі власники земельних паїв. Скільки доведеться викласти за ділянку, з’ясовувала наша газета.

Що таке «мінімальне податкове зобов’язання»

Відповідно до документа, розмір неоподатковуваної земельної ділянки для ведення домашнього господарства стане меншим.

Наразі, згідно із законодавством, власники паїв площею менше двох гектарів мають право вирощувати на ньому сільгосппродукцію, продавати її та не вносити податкові платежі. Новий закон обмежує розмір неоподатковуваної земельної ділянки до 50 соток, а їх власників зобов’яжуть сплачувати податок незалежно від того, продають вони сільгосппродукцію чи вирощують її для власного споживання.

Для власників ділянок площею понад 50 соток закон встановлює мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) – суму податків, яку кожен власник або орендар сільськогосподарської землі має сплатити до бюджету.

Його розмір залежить від площі земельної ділянки, нормативної грошової оцінки гектара сільгоспземлі у певному регіоні України та тривалості користування паєм.

За кожен гектар понад нормативні 50 соток потрібно буде сплатити податок у розмірі коефіцієнта від його оцінної вартості. Розрахувати МПЗ можна за такою формулою:

МПЗ = НГО × К × S × М / 12,

де НГО – нормативна грошова оцінка гектара землі у цій області України;

К – коефіцієнт оцінної вартості;

S – площа земельної ділянки;

М – кількість календарних місяців, протягом яких пай перебуває у власності (оренді, користуванні) платника податків.

Хто звільнений від податку?

На думку експертів, у середньому мінімальне податкове зобов’язання становитиме близько 1400 – 1500 гривень за гектар. І якщо сума всіх податків, що сплачуються фермером, – на землю, на прибуток, єдиний податок – буде меншою за МПЗ, йому доведеться доплатити різницю. Тобто, за умови, що власник ділянки вже заплатив, наприклад, 300 гривень податку на землю, мінімальне податкове зобов’язання йому коштуватиме 1100 -1200 гривень.

Від сплати МПЗ звільнено власників земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів, у дачних та садових кооперативах, а також паїв, отриманих внаслідок приватизації у кооперативах, та які перебувають у зоні відчуження.

Закон передбачає запровадження мінімального податкового зобов’язання з 1 січня 2022 року. Перший період нарахування МПЗ – 2022 рік, тобто податок нараховуватиметься у 2023 році за 2022-й. У 2022 і 2023 роках мінімальне податкове зобов’язання становитиме 4% від нормативної грошової оцінки землі, а потім – 5%.

Витрати підштовхнуть до продажу землі?

Зрозуміло, що сільські жителі вважають таку податкову політику, м’яко кажучи, несправедливою. Адже їх беззастережно віднесли до тих, хто вирощує сільгосппродукцію на продаж. Адже ситуації бувають різні. Наприклад, у сім’ї – п’ятеро дітей. І на своїх 60 сотках господарі вирощують фрукти і овочі, яких вистачає лише на харчування домочадців.

До того ж, на сьогоднішній день коронакриза зробила нас уразливішими для фінансових ударів. Щоправда, власникам земельних паїв вперше доведеться сплатити податок 2023 року – за підсумками 2022-го. Але чи можна гарантувати, що до цього часу наш рівень добробуту істотно підвищиться?

***

Деякі експерти стверджують, що податкові нововведення були ухвалені на користь великих землевласників та землекористувачів. Мовляв, наступного року селяни ще якось погосподарюють на своїх наділах, а 2023-го, коли почнуть надходити повідомлення про нарахування МПЗ за попередній рік, замисляться: чи потрібен їм такий «тягар»? Є думка, що, у кращому разі, сільських мешканців таким чином схилятимуть до передачі земельних ділянок в оренду фермерам та агрохолдингам. Це дозволить їм за рахунок орендної плати відшкодувати суми, сплачені за рахунок МПЗ. А у гіршому – власників паїв підштовхуватимуть до продажу своїх наділів.

 

Як оподаткували сільгосппродукцію?

Торкнувся закон і тих, хто продає власну сільгосппродукцію. Раніше доходи, отримані від реалізації овочів та фруктів, вирощених на паях площею менше двох гектарів, від податків було звільнено. Нове оподаткування розмір земельних ділянок не враховує. Згідно з нововведенням, доходи від продажу сільгосппродукції не оподатковуються лише в тому разі, якщо їхня сума за рік не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати*. Інакше виробникам доведеться сплачувати податок на доходи фізосіб – 18%.

* З 1 грудня 2021 року мінімальна зарплата в Україні становить 6500 гривень.

Читайте також:

Метки: земельні ділянки для продажу земля податки сільське господарство

Новое на сайте

  • Статті

Міста, села, місця, які сьогодні на слуху: Вовчанськ – 4 кілометри до кордону

Сегодня мы расскажем о городе Волчанске, который российские оккупанты почти полностью разрушили.

19/05/2024 13:36
  • Статті

Кому можуть відмовити у субсидії: фатальні покупки можуть залишити сім’ю без держдопомоги

До редакції звернувся мешканець Львівської області Василь Мелех. Він розповів, що продав будинок, який отримав…

19/05/2024 12:45
  • Новини

Як змінюється ситуація на фронтах бойових дій – зведення Генштабу

Протягом минулої доби на фронті російсько-української війни відбулося загалом 110 бойових зіткнень.

19/05/2024 11:50
  • Статті

Як вибрати майстри з ремонту пральних машин

Вибір спеціаліста з ремонту пральних машин – важливе рішення, від якого залежить справність та довговічність…

19/05/2024 11:24
  • Статті

Чому таблетки від тиску треба приймати щодня

Якщо тиск «скаче» - то підвищується, то падає, - ви повинні постійно спостерігатися у лікаря,…

19/05/2024 10:46
  • Статті

Смачні легенди: фруктовий салат вигадали в античні часи

Фруктові салати вперше в історії стали готувати у Стародавньому Римі та Греції.

19/05/2024 09:26