Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія25 березня – Благовіщення: у чому сенс свята і чому не можна...

25 березня – Благовіщення: у чому сенс свята і чому не можна працювати цього дня

Этот материал также доступен на русском языке
На свято Благовіщення зранку заведено йти до церкви, але якщо такої можливості немає, то можна помолитися вдома. У Богородиці просять миру, благополуччя, міцного здоров'я і захисту від хвороб, допомоги в справах, прощення гріхів і дякують за отримані блага.

У чому сенс свята Благовіщення і чи можна працювати у цей день?

Про Благовіщення розповідає Євангеліє. Святий євангеліст Лука розповідає: «Увійшовши до Неї, ангел сказав Їй: «Радуйся, благодатна, Господь з Тобою! Благословенна Ти між жінками». Вона ж стривожилась цим словом і почала роздумувати в собі, що могло значити те привітання. Ангел Їй сказав: «Не бійсь, Маріє! Ти бо знайшла ласку в Бога. Ось Ти зачнеш у лоні та вродиш сина й даси Йому ім’я Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього назветься. І Господь Бог дасть Йому престол Давида, Його батька, і Він царюватиме над домом Якова повіки й царюванню Його не буде кінця». А Марія сказала до ангела: «Як же воно станеться, коли я не знаю мужа?» Ангел, відповідаючи, сказав Їй: «Дух Святий зійде на Тебе й сила Всевишнього Тебе отінить; тому й святе, що народиться, назветься Син Божий. Ось Твоя родичка Єлисавета – вона також у своїй старості зачала сина, і оце шостий місяць тій, що її звуть неплідною; нічого бо немає неможливого в Бога». Тоді Марія сказала: «Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму Слову!» І ангел відійшов від Неї». (Лк. 1:28–38).

У день Благовіщення Архангел Гавриїл був посланий до найчистішої людини на землі – Пресвятої Діви Марії, щоб повідомити їй Благу звістку про те, що Бог, Який створив небо і землю, благоволить стати Людиною, народившись від Неї.

Одного разу вчинивши гріх, людина відпала від Бога – Джерела Вічного Життя – і ввергла себе у владу тління і смерті. Складність становища людини виражалася ще й у тому, що вона не могла самостійно відновити зруйновану гріхом єдність з Богом. Але, як говорить Писання, «неможливе людям можливе Богові» (Лк. 18:27), і тому Сам Господь виходить назустріч Своєму створінню і вирішує врятувати його. Таким чином, Благовіщення – це початок нашого спасіння. Друге Лице Триіпостасного Божества (Трійці) приймає на Себе людську природу, цілком стає людиною, крім схильності до гріха, щоб врятувати кожного з нас від влади диявола і духовної смерті.

Чи можна працювати на Благовіщення?

Традиція проводити день Благовіщення у спокої – це зовсім не повір’я, а дотримання церковного Статуту, який наказує залишати (або хоча б обмежувати) фізичну роботу у святкові дні. При цьому святі отці завжди наполягали на тому, що добрі справи, котрі навіть передбачають фізичну роботу, можна робити в будь-яке свято, оскільки любов до ближніх – це найкращий прояв нашої любові до Бога.

ДО ВІДОМА. Благовіщення – неперехідне свято, і не залежить від дня святкування Великодня. Його відзначають 25 березня за новоюліанським календарем і 7 квітня – за юліанським.

За матеріалами православної преси

Підвищення пенсій з 1 квітня 2024 року: чому пенсіонери не відчують зростання виплат (відео)

Важливі нюанси допомоги малозабезпеченим сім’ям: від чого залежить розмір виплат (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні