За вмістом вітаміну С ця ягода входить до списку найнасиченіших аскорбіновою кислотою природних продуктів.
Крім того, у смородині багато різних кислот та ефірних олій, а також пектину, який захищає шлунок і служить живильним середовищем для корисної мікрофлори.
хоча інших вітамінів та мінералів у чорній смородині не надто багато, вони перебувають у такому поєднанні, що посилюють дію одне одного.
Також ягоди смородини благотворно впливають на здоров’я серця та судин – вони розріджують кров, знижуючи ризик тромбозів.
Однак лікарі попереджають, що при тромбозах за один прийом велику кількість чорної смородини їсти не можна, оскільки вона може спровокувати відрив тромбу.
Незважаючи на те, що чорна смородина вважається однією з найкорисніших ягід, вживати її потрібно в обмежених кількостях – за один прийом можна з’їдати не більше 100 г ягід. Краще це робити після їди, щоб кислоти не подразнювали слизову оболонку шлунка.
Чорна смородина протипоказана людям із захворюваннями шлунка, підшлункової залози, а також алергікам.