Домашня енциклопедія

Кулінарна колекція: найкращі страви з кабачків

Кабачок — найближчий родич гарбуза. Однак, на відміну від неї, плоди кабачка їдять зазвичай протягом 7-12 днів після появи на світ. І не варто шкодувати про розміри: чим молодший кабачок, тим він ніжніший і смачніший. А користь його для організму просто неоціненна.

У кабачках високий вміст клітковини, вітамінів С та В, кальцію, калію, марганцю, фосфору. На 95% кабачок складається з води і є дієтичним продуктом, незамінний при боротьбі з зайвою вагою, при авітомінозі, як і гарбуз сприяє поліпшенню роботи шлунка і кишечника, дуже корисні страви з кабачків при підвищеному тиску, хворобах печінки і нирок, при зайвій збудливості та стресах.

Якщо ви стежите за своїм здоров’ям, то краще готувати страви з кабачків, де використовується весь кабачок зі шкіркою та насінням.

Рецепти з кабачками швидкі та легкі

Кабачок добре поєднується з іншими продуктами – овочами, м’ясом, рибою, птахом, молочними продуктами. Цей універсальний овоч можна їсти сирим, маринувати (при цьому не треба очищати плід від шкірки і насіння – воно зовсім не грубе), варити, гасити, тушкувати, запікати, фарширувати різними начинками, коптити на грилі, робити з кабачка варення, індійську приправу чатні, класти в салати, оладки чи суп.

А все завдяки тому, що кабачок завжди слухняно набуває смаку тих продуктів, з якими його поєднують.

Смажені кабачки – одна з найпростіших і найсмачніших страв. Поріжте кабачки кружальцями, обваляйте в борошні, посоліть, посипте спеціями і обсмажте з обох боків на олії. Готові кабачки можна посипати дрібно нарізаною зеленню, натерти подрібненим часником, полити сметаною чи майонезом. Смажені кабачки можна подати як самостійну страву або гарнувати ними м’ясо чи рибу.

Фаршировані кабачки. Для фарширування підійде більш зрілий, великий кабачок. Розділіть його на шматки по 4-5 см і виріжте середину, заповніть фаршем і запікайте в духовці або згасіть. Готову страву полийте сметаною та посипте свіжою зеленню.

Фарш роблять із м’яса (баранини, яловичини, свинини), риби, круп (гречки, рису), овочів (помідорів, солодких перців, топінамбуру, ріпи, моркви), зелені (шпинату, кропу, петрушки), грибів, молочних продуктів (сиру , сиру) і навіть фруктів (яблук, родзинок). Можна з’єднати кілька перерахованих вище інгредієнтів, наприклад, м’ясо або овочі з рисом.

Кабачкова ікра була дуже популярною в нашій країні за радянських часів. Існує кілька способів її приготування. Ось один із них: обсмажте дрібно нарізану моркву та цибулю. Потім додайте порізані на невеликі шматки кабачки, олію, сіль, спеції, трохи цукру і томатну пасту або свіжі помідори, добре перемішайте і тушкуйте до готовності. На 2 кг кабачків треба приблизно по 200 г моркви та цибулі та 150 г томатної пасти. Майте на увазі, що в процесі приготування овочі сильно зменшуються в обсязі.

Новое на сайте

  • Новини

З 1 вересня у частини українців виплати зростуть: хто щомісячно отримуватиме 2000 гривень

Додаткові виплати за роботу у складних умовах збільшаться вдвічі. Вже з вересня держава нараховуватиме по…

25/08/2025 20:59
  • Новини

Місячний календар стрижок: вересневі поради для красивого волосся

Стрижка у правильний місячний день може зміцнити волосся та покращити загальний стан. Дізнайтеся, які дати…

25/08/2025 19:54
  • Новини

Ризик замерзнути: які регіони України взимку можуть залишитись без опалення

Україна готується до непростої зими: енергетики попереджають, що у низці регіонів може не вистачити тепла.…

25/08/2025 18:59
  • Новини

Осінь крокує в Україну: яким буде вересень і коли прийде справжнє похолодання

Перші ознаки осені вже відчуваються в Україні: прохолодні ранки сигналізують про поступовий перехід до сезону…

25/08/2025 18:19
  • Новини

Диня на зиму: як приготувати ароматні цукати в домашніх умовах

Цукати з дині - це не тільки смачні ласощі, але і відмінний спосіб зберегти аромат…

25/08/2025 17:58
  • Новини

Стало відомо, кому із українців не варто розраховувати на базову допомогу: виплат не буде

Новий порядок надання базової соціальної допомоги набув чинності з 1 липня 2025 року. Цей вид…

25/08/2025 17:31