Домашня енциклопедія

Кулінарна колекція: найкращі страви з кабачків

Кабачок — найближчий родич гарбуза. Однак, на відміну від неї, плоди кабачка їдять зазвичай протягом 7-12 днів після появи на світ. І не варто шкодувати про розміри: чим молодший кабачок, тим він ніжніший і смачніший. А користь його для організму просто неоціненна.

У кабачках високий вміст клітковини, вітамінів С та В, кальцію, калію, марганцю, фосфору. На 95% кабачок складається з води і є дієтичним продуктом, незамінний при боротьбі з зайвою вагою, при авітомінозі, як і гарбуз сприяє поліпшенню роботи шлунка і кишечника, дуже корисні страви з кабачків при підвищеному тиску, хворобах печінки і нирок, при зайвій збудливості та стресах.

Якщо ви стежите за своїм здоров’ям, то краще готувати страви з кабачків, де використовується весь кабачок зі шкіркою та насінням.

Рецепти з кабачками швидкі та легкі

Кабачок добре поєднується з іншими продуктами – овочами, м’ясом, рибою, птахом, молочними продуктами. Цей універсальний овоч можна їсти сирим, маринувати (при цьому не треба очищати плід від шкірки і насіння – воно зовсім не грубе), варити, гасити, тушкувати, запікати, фарширувати різними начинками, коптити на грилі, робити з кабачка варення, індійську приправу чатні, класти в салати, оладки чи суп.

А все завдяки тому, що кабачок завжди слухняно набуває смаку тих продуктів, з якими його поєднують.

Смажені кабачки – одна з найпростіших і найсмачніших страв. Поріжте кабачки кружальцями, обваляйте в борошні, посоліть, посипте спеціями і обсмажте з обох боків на олії. Готові кабачки можна посипати дрібно нарізаною зеленню, натерти подрібненим часником, полити сметаною чи майонезом. Смажені кабачки можна подати як самостійну страву або гарнувати ними м’ясо чи рибу.

Фаршировані кабачки. Для фарширування підійде більш зрілий, великий кабачок. Розділіть його на шматки по 4-5 см і виріжте середину, заповніть фаршем і запікайте в духовці або згасіть. Готову страву полийте сметаною та посипте свіжою зеленню.

Фарш роблять із м’яса (баранини, яловичини, свинини), риби, круп (гречки, рису), овочів (помідорів, солодких перців, топінамбуру, ріпи, моркви), зелені (шпинату, кропу, петрушки), грибів, молочних продуктів (сиру , сиру) і навіть фруктів (яблук, родзинок). Можна з’єднати кілька перерахованих вище інгредієнтів, наприклад, м’ясо або овочі з рисом.

Кабачкова ікра була дуже популярною в нашій країні за радянських часів. Існує кілька способів її приготування. Ось один із них: обсмажте дрібно нарізану моркву та цибулю. Потім додайте порізані на невеликі шматки кабачки, олію, сіль, спеції, трохи цукру і томатну пасту або свіжі помідори, добре перемішайте і тушкуйте до готовності. На 2 кг кабачків треба приблизно по 200 г моркви та цибулі та 150 г томатної пасти. Майте на увазі, що в процесі приготування овочі сильно зменшуються в обсязі.

Новое на сайте

  • Новини

Не усі про це знають: якими пільгами можуть користуватися особи з інвалідністю

У 2025 році люди з інвалідністю ІІ групи отримують розширений перелік соціальних, медичних та освітніх…

14/10/2025 11:38
  • Новини

Чи вигідно докуповувати стаж: за скільки місяців витрати окупляться? (відео)

Пенсійний експерт Віктор Богданов пояснює, як і коли вигідно "докупити" стаж для призначення пенсії, та…

14/10/2025 10:46
  • Новини

Зміна дат шкільних канікул: коли відпочиватимуть школярі

Міністерство освіти надало рекомендації щодо дат проведення канікул. Що відомо.

14/10/2025 09:46
  • Статті

Топ-7 брендів моторних олив: огляд надійності, складу та ціни

Вибір якісної моторної оливи — це запорука довгого життя двигуна вашого автомобіля. Ринок пропонує безліч…

14/10/2025 09:23
  • Новини

Часу залишилось мало: як перевести трудову книжку в електронний формат, щоб зберегти стаж

Трудова книжка залишається головним підтвердженням страхового стажу, від якого залежить право на пенсію. Верховна Рада…

14/10/2025 09:08
  • Статті

Двійники продуктів: у чому насправді їхня небезпека

Більшість із нас уже всерйоз вивчають економію на продуктах харчування. Фінансів на все не вистачає,…

14/10/2025 08:55