28 листопада у православних розпочався Різдвяний піст. Він триватиме до 7 січня. Цей піст не вважається суворим. В окремі дні можна їсти рибу. І лише в останній тиждень у харчуванні доведеться себе максимально обмежити. А на святвечір – 6 січня постаратися не їсти зовсім.
Священики наполягають, що найголовніше у пості – це не відмова від м’яса та молока, а духовне очищення. Тобто здатність відмовитися від згубних уподобань, гріховних думок. Багато які віряни в ці дні відмовляються від перегляду телевізора та читання соцмереж. Це дозволить із чистими помислами зустріти свято Різдва Христового.
Друга назва цього посту – Пилипів піст: напередодні, 27 листопада, церква відзначає день святого Пилипа. За монастирським статутом у понеділок, середу та п’ятницю дозволяється рослинна їжа без олії. У вівторок та четвер – рослинна з олією. А в суботу та неділю можна рибу. Крім того, 4, 6, 13 та 19 грудня, у дні великих православних свят, також дозволяється їсти рибу. Послаблення закінчуються 2 січня. Після цього в їжу вживають лише овочі, фрукти та гриби.
Для тих, хто піст проводить не в монастирі, зазвичай допускаються послаблення. Насамперед вони стосуються подорожан та хворих. Послабити обмеження можуть і для жінок – вагітних і годуальниць. На це просять благословення у священика.
Послаблення стосуються лише харчування. Варто обмежити себе в розвагах і приємному відпочинку. Замість перегляду телевізора та серфінгу по Інтернету рекомендують читати православну літературу. Більше уваги приділяти своїм близьким. Особливо тим, хто потребує допомоги.
Раніше опубліковано: Церковні свята та пости у грудні 2021 року
Уряд вирішив підвищити фінансову допомогу сім'ям загиблих захисників.
Стало відомо, якими погодними умовами будуть у перший зимовий місяць. Чого чекати.
Міжнародна організація надасть грошову допомогу деяким пенсіонерам. Виплати "приплюсують" до пенсій.
Стартувала реєстрація на отримання нових виплат для українців.
Кожна домашня рослина не лише прикрашає інтер'єр, але й приносить радість своєму господареві.
Котлети — це класична страва, яка є важливою частиною української кухні. Це ситна, смачна та…