Понеділок, 30 Вересня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатКуди у спірних випадках при нарахуванні пенсії звертатися за довідкою про зарплату

Куди у спірних випадках при нарахуванні пенсії звертатися за довідкою про зарплату

Сьогодні довідку про заробітну плату надавати необов'язково. Але якщо це вигідно, то її додають до розрахунку разом з усією зарплатою після 2000 року.

«Чи можливо у будь-який спосіб визначити заробітну плату для нарахування пенсії, якщо підприємство ліквідовано, а документи про нарахування зарплати правонаступнику і до архіву не передавалися?

На пенсію за віком я вийшла в 2014 році за наявності 31 року стажу. Довідку про зарплату за 5 років я хотіла надати за період роботи у 1992-1998 роках. Тоді я працювала у банку, де була дуже хороша зарплата. Однак за 1992-1994 роки документи про зарплату підприємством втрачено. При нарахуванні пенсії за цей період зарплата визначена не була, що негативно позначилося на розмірі пенсії. Пенсійний фонд взяв найвигідніші період роботи для розрахунку, враховуючи, що я маю понад 60 місяців роботи і після 2000 року.

Чи можливо зарплату визначити, виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу) за відповідною або аналогічною професією, звернувшись до державних органів, які змогли б видати таку довідку?»

Алла, м. Запоріжжя

Для чого потрібна довідка?

Нагадаємо, що на сьогодні при призначенні пенсії враховується зарплата за всі періоди стажу з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. За бажанням пенсіонера, можна додатково надати довідку про зарплату за 5 років до вказаної дати за умови, що збереглися первинні документи про її нарахування. Загалом таку довідку на сьогодні надавати необов’язково. Але якщо це вигідно, то її додають до розрахунку разом з усією зарплатою після 2000 року. Це передбачено статтею 40 Закону «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», про що ми вже неодноразово розповідали.

Разом з тим існує Порядок визначення заробітної плати (доходу) для призначення пенсії у разі втрати документів про її нарахування та виплату. Він затверджений постановою Кабінету Міністрів від 5 липня 2006 року № 919.

Вказаний порядок застосовується тільки якщо людина має менше п’яти років стажу після 1 липня 2000 року і якщо немає даних про зарплату за будь-які інші п’ять років до вказаної дати. Очевидно, що у вашому випадку цей порядок не може бути застосований. Адже ви, імовірно, можете надати довідку або за інші періоди роботи до 2000 року, або пенсію будуть розраховувати лише на підставі даних про зарплату за всі періоди роботи після 2000 року.

Якщо документи втрачено

А ось тим, у кого стажу після 1 липня 2000 року недостатньо, а документи про зарплату за всі інші періоди роботи втрачено, то вказаний порядок надає три варіанти вирішення питання.

  1.  За наявності підприємства або установи, де працювала особа, або їх правонаступника зарплату можна взяти виходячи з розміру середньої заробітної плати за відповідною професією або посадою на цьому підприємстві.
  2. У разі коли підприємство ліквідовано, а документи до органу вищого рівня або архівним установам не передано, то можна врахувати зарплату виходячи з мінімальної тарифної ставки (посадового окладу) за відповідною або аналогічною професією (посадою), передбаченої відповідною галузевою угодою, за календарний рік, що передує року, з якого призначено пенсію. Довідки про таку зарплату видаються місцевими управліннями праці та соціального захисту населення.

!!! Виняток складають колишні працівники банків. У разі, коли завершено процедуру ліквідації банку, а документи нікуди не передано, то відповідну довідку видає Національний банк України.

3. За бажанням особи, у випадках, передбачених в попередньому пункті, коефіцієнт зарплати за кожен місяць визначається виходячи з мінімальної заробітної плати за відповідний період.

***

Якщо ж пенсію призначати взагалі без зарплати лише на підставі даних про стаж, то її основний розмір буде однозначно мінімальним.

  Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні