Досвідчені садівники для визначення термінів зняття плодів використовують метод гідролізу крохмалю.
Раніше ми розповідали, кому не можна їсти яблука.
У незрілих плодах вуглеводи перебувають у вигляді крохмалю, який при дозріванні плодів гідролізується і перетворюється на цукор.
Слід розрізати плід упоперек та змастити розріз одновідсотковим розчином йоду.
Якщо через 1-2 хвилини весь зріз почорнів, то гідроліз крохмалю ще не почався, знімати врожай рано. Поява на темному зрізі незначних світлих ділянок у насіннєвого гнізда вказує на початок гідролізу, що відповідає знімній стиглості плодів, що добре зберігаються.
Читайте також: Яблука гниють на дереві: чи можна врятувати врожай і як це зробити найефективніші методи
При почорнінні третини зрізу плоди зберігатимуться приблизно 2-3 тижні. Цілком стиглі плоди зовсім не забарвлюються в темно-синій або чорний колір, тому для зберігання непридатні.