Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧому немає ягід на аґрусі і як це виправити?

Чому немає ягід на аґрусі і як це виправити?

Этот материал также доступен на русском языке
Для всіх сортів аґрусу характерні одні й ті ж проблеми, а ось причини відсутності цвітіння і поганої врожайності в кожному конкретному випадку різні.

ПРИЧИНА №1. Купівля пошкодженого або хворого  посадкового матеріалу. При виборі сорту потрібно звертати увагу на ступінь морозостійкості (чи відповідає вашому регіону), якому ґрунту він віддає перевагу, чи переносить підвищену вологу.

ПРИЧИНА №2. Занадто інтенсивний полив у спеку. При перезволоженні аґрус має проблеми з гниттям коренів, а потім і з плодоношенням.

ПРИЧИНА №3. Згодом відбувається збіднення будь-якого ґрунту. Для хорошого утворення плодів навесні потрібно вносити препарати на основі азоту, а влітку калійно-фосфорні добрива.

ПРИЧИНА №4. Висока кислотність ґрунту – одна з причин, чому коріння та стебла погано ростуть, а кущ не плодоносить.

ПРИЧИНА №5. Не можна висаджувати аґрус під кронами дерев або близько один до одного (менше 80 сантиметрів).

ПРИЧИНА №6. Аґрус, у тому числі і штамбовий, потребує щорічного обрізання. Сильно запущений кущ багато сил витрачає те що, щоб живити зелену масу, а не на формування нормальної кількості плодів.

ПРИЧИНА №7. Найбільш поширена причина – захворювання кореневої системи, хвороби та шкідники.

Жодної з причин немає на вашому аґрусі? Тоді кущ просто постарів. Він починає плодоносити на другий-третій рік і гарне плодоношення триває лише п’ять-сім років, а далі його інтенсивність починає поступово знижуватися. Знадобляться обрізки, що омолоджують, які дають, на жаль, короткочасні підвищення врожаю. Як варіант, розмножуйте сорт, що сподобався, вегетативно, пришпиливши до землі ранньою весною однорічну гілку для вкорінення і подальшої пересадки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні