Синенькі на здоров’я: як баклажани допомагають тілу та духу

Этот материал также доступен на русском языке

баклажаны
Ці фіолетові овочі смачні, малокалорійні і при правильному приготуванні стають справжньою криницею вітамінів. Дізнайтесь, про баклажанів більше.

Ключові тези:

  • Баклажани — джерело здоров’я та стрункості: низькокалорійні, багаті на клітковину, антиоксиданти та вітаміни, корисні для травлення та серцево-судинної системи.
  • Можуть знизити тютюнову залежність: баклажани містять нікотинову кислоту, яка допомагає легше пережити відмову від цигарок.
  • З обережністю дітям і при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: перезрілі плоди, а також оксалати в баклажанах можуть нашкодити – важливо враховувати протипоказання.

Баклажани: смажимо, запікаємо, оздоровлюємося

Достеменно невідомо, чому ці фіолетові плоди у народі називають «синенькими», та це й не важливо. Головне, що цей овоч має безліч корисних властивостей та варіантів смачних страв.

Чим корисні синеньки?

Джерело стрункості та молодості

Баклажан — дуже низькокалорійний овоч (у 100 грамах міститься усього 35 калорій), тому, споживаючи його, набрати вагу неможливо. Головне пам’ятати, що цей продукт при смаженні вбирає багато жиру або олії. Отже краще його тушкувати або запікати, смакує також і на грилі.

Допомагають травленню

Сполуки, які надають баклажанам характерного темного забарвлення, містять велику кількість антиоксидантів. Чимало у баклажанах і клітковини. А це є основою здорового травлення.

Зменшать тютюнову залежність

Якщо ви хочете кинути палити або принаймні зменшити кількість вживання цигарок на добу, їжте баклажани. Адже в них міститься нікотинова кислота, яка цілком може замінити аптечні препарати, які покликані впоратися з цією згубною звичкою.

Смачні ліки з городу

Також овочі містять велику кількість вітамінів та мікроелементів:

  • калій робить стінки судин міцнішими і нормалізує роботу серцево-судинної системи;

  • вітамін С зміцнює імунітет і допомагає менше хворіти, а нервова система стає більш стійкою;

  • цинк і марганець відновлюють роботу організму після серйозних захворювань, поліпшують якість сну та знижують вплив стресів;

  • залізо підвищує рівень гемоглобіну.

Кому не варто вживати баклажани?

Баклажани слід виключити з раціону, якщо:

  • у вас хронічні захворювання шлунку у період загострення;

  • страждаєте на алергію.

Крім того, баклажани містять оксалати, якщо плодів у раціоні багато, це сприятиме загостренню хвороб нирок та запаленню суглобів.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: небажано вживати перестиглі плоди, які можуть мати підвищений вміст соланіну — токсичної речовини, що у великих дозах може призвести до отруєння.

Онукам даємо з обережністю

Якщо у гості завітали онуки, то пам’ятайте, що баклажанами можна годувати дітей лише віком від трьох років. Спочатку додайте до раціону не більше 50 грамів овочів. Якщо після цього не виникає проблем із травленням, кількість вживання плодів можна поступово збільшувати.

Читайте також:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?