Статті

Чому варто включити сливи до раціону — і коли від них краще відмовитися

Ключові тези:

  • Слива – природний засіб від запорів та джерело вітамінів. Завдяки м’якій проносній дії та високому вмісту клітковини, сливи допомагають нормалізувати травлення.
  • Користь для серця, судин та імунітету. Сливи багаті калієм, кумаринами та аскорбіновою кислотою – вони зміцнюють серцево-судинну систему, знижують тиск, холестерин та підвищують імунітет.
  • Не всім і не завжди. При деяких захворюваннях (подагра, ревматизм, загострення ШКТ) та у разі алергії сливи протипоказані. Також важливо дотримуватися помірності — не більше 200 г на добу.

Чим корисна злива і кому вона може зашкодити

Слива має м’які проносні властивості. Дієтологи рекомендують споживати її усім, хто страждає на хронічні закрепи. Також ці фрукти містять багато вітамінів та мінералів.

Чому варто їсти сливи?

  • Містять багато калію і кумаринів, які запобігають утворенню тромбів та зміцнюють міокард, що є дуже корисним для людей літнього віку.
  • Сприяють виведенню з організму «поганого» холестерину, запобіганню атеросклерозу.

  • У сливах багато аскорбінової кислоти, тож споживання їх взимку (сушені плоди зберігають усі корисні речовини) знизить ризик захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції.

  • Знищують хвороботворну мікрофлору в порожнині рота і травному тракті.

  • Мають сечогінні властивості, а отже борються з набряками.

  • Знижують артеріальний тиск, тому вкрай корисні при гіпертонії.

  • Містять багато заліза, тож включайте їх до раціону – і анемія вам не страшна.

  • Запобігають передчасному старінню клітин, покращують стан нігтів, шкіри і волосся.

  • Містять багато вітамінів групи B. Тож і нерви заспокоюють, і стрес долають.

Кому фрукти можуть нашкодити?

Попри чимало корисних властивостей, слід з обережністю вживати сливи, якщо є індивідуальна непереносимість або ви маєте суттєву схильність до алергії. Також сливи, а особливо сливовий сік і чорнослив, протипоказані:

  • людям з ревматизмом і подагрою;

  • у період загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: споживання більше 200 грамів сливи на добу може викликати біль та розлади травлення.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Пенсіонерам надаватимуть по 5000 гривень на оплату комуналки: як отримати гроші

Деякі пенсіонери можуть отримати грошову допомогу на оплату житлово-комунальних послуг. Розповідаємо, як це зробити.

28/10/2025 09:14
  • Новини

Кава чи чай: що корисніше пити зранку

Щоб швидше прокинутися зранку, багато людей п'ють каву чи чай. Та який напій слід обирати,…

28/10/2025 08:10
  • Новини

Ваш рахунок арештовано? Мін’юст пояснив, як повернути доступ до грошей

Арешт картки — не вирок. Ось що потрібно зробити, щоб її розблокувати.

28/10/2025 06:30
  • Новини

Будинки для літніх людей у Європі: які ціни для українців у Німеччині, Польщі та Чехії

Все більше українців шукають за кордоном безпечне й комфортне місце для своїх літніх родичів. У…

28/10/2025 05:32
  • Новини

Готівка на комуналку: у трьох областях стартувала реєстрація на зимову допомогу

Не проґав свій шанс. Кому дадуть гроші на оплату комуналки вже цієї зими?

28/10/2025 05:00
  • Новини

Погода в Україні на вівторок, 28 жовтня

28 жовтня всюди чи хмарно, чи дощ. Окрім цього, очікується і поривчастий вітер у західних…

27/10/2025 23:59