Статті

Чому варто включити сливи до раціону — і коли від них краще відмовитися

Ключові тези:

  • Слива – природний засіб від запорів та джерело вітамінів. Завдяки м’якій проносній дії та високому вмісту клітковини, сливи допомагають нормалізувати травлення.
  • Користь для серця, судин та імунітету. Сливи багаті калієм, кумаринами та аскорбіновою кислотою – вони зміцнюють серцево-судинну систему, знижують тиск, холестерин та підвищують імунітет.
  • Не всім і не завжди. При деяких захворюваннях (подагра, ревматизм, загострення ШКТ) та у разі алергії сливи протипоказані. Також важливо дотримуватися помірності — не більше 200 г на добу.

Чим корисна злива і кому вона може зашкодити

Слива має м’які проносні властивості. Дієтологи рекомендують споживати її усім, хто страждає на хронічні закрепи. Також ці фрукти містять багато вітамінів та мінералів.

Чому варто їсти сливи?

  • Містять багато калію і кумаринів, які запобігають утворенню тромбів та зміцнюють міокард, що є дуже корисним для людей літнього віку.
  • Сприяють виведенню з організму «поганого» холестерину, запобіганню атеросклерозу.

  • У сливах багато аскорбінової кислоти, тож споживання їх взимку (сушені плоди зберігають усі корисні речовини) знизить ризик захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції.

  • Знищують хвороботворну мікрофлору в порожнині рота і травному тракті.

  • Мають сечогінні властивості, а отже борються з набряками.

  • Знижують артеріальний тиск, тому вкрай корисні при гіпертонії.

  • Містять багато заліза, тож включайте їх до раціону – і анемія вам не страшна.

  • Запобігають передчасному старінню клітин, покращують стан нігтів, шкіри і волосся.

  • Містять багато вітамінів групи B. Тож і нерви заспокоюють, і стрес долають.

Кому фрукти можуть нашкодити?

Попри чимало корисних властивостей, слід з обережністю вживати сливи, якщо є індивідуальна непереносимість або ви маєте суттєву схильність до алергії. Також сливи, а особливо сливовий сік і чорнослив, протипоказані:

  • людям з ревматизмом і подагрою;

  • у період загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: споживання більше 200 грамів сливи на добу може викликати біль та розлади травлення.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Статті

Пенсіонери з Америки в Україні: як живеться іноземцям під час війни

Ібрагім та Харріс — американські пенсіонери, які пережили разом з українцями вторгнення, обстріли та блекаути.…

11/09/2025 21:48
  • Статті

Чому використання професійного догляду за волоссям — найкраще рішення

Доглянуте, красиве, здорове та сяюче волосся — мрія кожної жінки. Але дуже часто зовнішні фактори…

11/09/2025 21:38
  • Новини

Збій банкоматів Ощадбанку: як повернути гроші та уникнути втрат

Збої у роботі банкоматів Ощадбанку можуть призвести до несподіваних фінансових труднощів. Клієнти скаржаться, що пристрої…

11/09/2025 20:31
  • Новини

На Хмельниччині жінка подала позов на газову компанію за незаконне відключення: що вирішив суд

У Хмельницькій області жінці відключили газ за "витік", якого не було. Розповідаємо, на чий бік…

11/09/2025 19:55
  • Новини

Пенсійний фонд пояснив: як відпустка по догляду за дитиною впливає на пенсію

Відпустка для батьків і опікунів надається для догляду за дитиною до 3 років. Розповідаємо, що…

11/09/2025 18:58
  • Новини

Житло для переселенців: держава сплатить більшу частину першого внеску та щомісячних платежів – як отримати

В Україні стартувала програма, яка допоможе переселенцям та мешканцям прифронтових територій придбати житло з державною…

11/09/2025 18:39