Ключові тези:
- Правильне харчування після 60 років сприяє довголіттю та покращує загальне самопочуття.
- Раціон повинен враховувати вікові зміни та заповнювати дефіцит важливих вітамінів та мінералів.
- Регулярні сніданки та продукти проти запалень допомагають нормалізувати тиск, покращити настрій та травлення.
Правильне харчування після 60 – це основа довголіття та гарного самопочуття. Раціон “ветеранів” має враховувати вікові зміни. Після 60 років важливі продукти, що покращують травлення, сон та настрій, а також поповнюють дефіцит вітамінів – B12, D, магній, кальцій.
Якщо правильно підібрати харчування, можна уникнути багатьох вікових проблем.
Які продукти додати в меню, яких правил у харчуванні треба дотримуватись, щоб почуватися енергійно, мати гарний сон та міцне здоров’я, розповіла дієтолог-нутриціолог Наталія Сива.
Обов’язково снідайте
Легкі, але поживні сніданки у зрілому віці дуже важливі – вони запускають процес травлення та заряджають енергією. Це може бути:
- гречана каша з ложечкою рослинної олії та шматочком вареної курки;
- омлет з овочами і тостом з цільнозернового хліба;
- вівсянка з яблуком, корицею та ложкою лляного насіння;
- яйце некруто, тост з цільнозернового хліба з пастою із авокадо та кілька скибочок свіжого огірка.
Такий початок дня нормалізує і рівень цукру в крові, і тиск, і настрій.
Якщо є хронічні запалення
У боротьбі з хронічними запаленнями будуть ефективними:
- зелений чай;
- часник;
- куркума.
Наші експерти
Наталія Сива – практикуюча дієтологиня з 7-річним досвідом роботи. Закінчила Тернопільський медичний коледж. Поглиблено вивчала дієтологію та психологію харчової поведінки в рамках кількох сертифікованих курсів. Спеціалізується на формуванні здорових харчових звичок, складанні індивідуальних планів харчування та супроводі у процесі схуднення.
Читайте також: