Ключові тези:
- Харчування після 60 років має враховувати вікові особливості організму, включаючи чутливість до переїдання та дефіциту води.
- Збалансоване та різноманітне тижневе меню допомагає підтримувати здоров’я, знижувати ризик хронічних захворювань та покращувати самопочуття.
- Регулярне споживання легкої, багатої на вітаміни і білки їжі, а також достатнє питво (за відсутності протипоказань) — основа гарного самопочуття в літньому віці.
Їжа і самопочуття
На кожному етапі життя людини її раціон повинен відрізнятися, враховуючи вікові особливості. Що варто їсти щодня людям старшого віку, аби підтримати здоров’я?
Як харчуватися після 60, щоб менше хворіти?
Не забуваймо про воду
Організм людей старшого віку чутливий до дефіциту води. Добова норма води – 1,5 літра, але слід бути обережними, якщо у вас є проблеми з нирками, присутні набряки. Консультація лікаря у такому випадку є обов’язковою.
Нагадаємо, ми писали про ранковий ритуал довголіття: як вода натще покращує організм.
Чим небезпечне переїдання?
Якщо зловживати їжею – це може спровокувати:
- напади гіпертонії;
- розвиток атеросклерозу;
- сечокам’яну та жовчнокам’яну хвороби;
- цукровий діабет та інші захворювання.
Здоровий раціон
Складаємо меню на тиждень
Науковці розробили орієнтовне меню, яке допоможе вам почувати себе краще.
-
ПОНЕДІЛОК
Сніданок: варена риба з овочами та зелений чай.
Обід: варене м’ясо з салатом зі свіжих овочів, овочевий супчик і фрукти.
Вечеря: запіканка з сиру і моркви, кефір.
-
ВІВТОРОК
Сніданок: гречка, трохи вареної яловичини і трав’яний чай.
Обід: борщ і яблука, запечені в духовці.
Вечеря: несолодкий йогурт, сир із родзинками і зелений чай.
-
СЕРЕДА
Сніданок: паровий омлет із горошком, чай.
Обід: риба, запечена з картоплею, салат із огірків і капусти, фрукти.
Вечеря: овочеве рагу, яблуко і чай.
-
ЧЕТВЕР
Сніданок: парові котлети і салат із помідорів із цибулею і домашнім рослинним маслом.
Обід: легкий овочевий суп, шматочок бісквіта.
Вечеря: запіканка з сиром і яблуками, м’ятний чай.
-
П‘ЯТНИЦЯ
Сніданок: вівсянка, бутерброд із сиром, зелений чай.
Обід: печеня з нежирним м’ясом і фрукти.
Вечеря: м’які печінкові котлети з картопляним пюре, ромашковий чай з медом.
-
СУБОТА
Сніданок: в’язка каша з рисом, бутерброд із маслом і сиром, чай.
Обід: тушковані овочі, парова біла риба, апельсин.
Вечеря: кабачкові оладки, сметана, кефір.
-
НЕДІЛЯ
Сніданок: варені яйця, салат із помідорами і огірками, твердий сир і чай.
Обід: варена куряча грудка, вінегрет, банан.
Вечеря: перетертий сир зі сметаною і фруктами, чай на травах.
Вас також можуть зацікавити новини: