Перший етап охоплює кінець березня – початок червня і називається «дерев’яний». Тоді цвітуть дерева: береза, вільха, сосна, клен, і концентрація пилку в повітрі значно підвищується.
У червні-липні настає другий період: буяють лугові трави та злаки.
Третій припадає на кінець літа – початок осені, коли цвітуть бур’яни (полин, амброзія, лобода). Багато людей вважають дуже алергенним тополиний пух, але це помилка. Пух збирає частинки пилку рослин, які, потрапляючи на слизову оболонку, викликають реакцію.
Влітку, коли вологість підвищена, часто виникає алергія на грибок. Буває, людина вважає, що в неї поліноз, але нежить продовжується і після закінчення небезпечного сезону, а обстеження «винуватця» не знаходить – тоді можна запідозрити реакцію на плісняву.
– Я читала, що при алергії на пилок берези не можна їсти яблука. Який тут зв’язок?
– Це називається перехресною алергією. У пилку берези і більшості кісточкових рослин однаковий мажорний (який викликає алергію) білок. Тому у людини, яка реагує на пилок берези, може виникнути харчова алергічна реакція на яблука, черешню, абрикоси, сливи, персики – її запускає мажорний білок. Найчастіше «бідокурять» яблука, але вважається, що всі кісточкові можуть бути потенційними алергенами.
Алерголог Лариса Ярощук
Читайте також:
У вівторок магнітне поле Землі буде тихим. Низькі ризики штормів і поради для самопочуття.
Благодійна організація роздасть святкові пакунки літнім українцям. Що потрібно для участі?
Євровимоги змінюють ринок. Через місяць коньяк і шампанське стануть історією. Чим їх замінять і чи…
Як яблука впливають на травлення? Поради лікарів, коли ці фрукти можна вживати, а коли краще…
Які правила мобілізації діють для чоловіків у віці “за 50”? Де служать такі призовники, кого…
Діабет — хвороба, яка потребує щоденного контролю, регулярних вимірювань та доступних ліків. Для багатьох українців…