Іноді на полиці в коморі лежить забута баночка варення – з минулого року, а то й п’ятирічної давності. Чи можна його їсти і як зрозуміти, чи не зіпсувалося воно?
Якщо варення вкрилося цвіллю, змінило колір, розшарувалося або в ньому з’явилися бульбашки – сміливо викидайте. Навіть невелика плямочка цвілі – це вже ризик для здоров’я: токсини можуть проникнути глибше, ніж видно оку.
Домашнє варення при хорошій стерилізації та з герметичною кришкою може зберігатися 2-3 роки. Через 4-5 років навіть «ідеальне» варення втрачає смак, аромат і вітаміни. А якщо банку погано закрито – продукт може зіпсуватися й раніше.
Цукор із часом може кристалізуватися – це нормально. Таке варення можна злегка підігріти, розмішати і використовувати для начинки у пиріжки, компоти, соуси, глазур.
Якщо варення потемніло, але при цьому не пахне кисло і не вкрите пліснявою, воно, найімовірніше, просто окислилося від контакту з повітрям. Їсти його можна, але смак може бути не таким насиченим. Краще використовувати в термічній обробці – для випічки або варення-начинки.
Читайте також:
Запечені буряки з ніжною курячою начинкою та ароматними спеціями — це не просто закуска, а…
Часто багато пенсіонерів відмовляються від операції із заміни колінного або кульшового суглоба через непомірно високу…
«Одеському життю» виповнилося 18 років!
Юлія Свириденко – новий прем'єр України. Без коси, популізму та політичного театру, але з програмою…
Деяким українцям уряд планує встановити нові виплати у сумі 7 тисяч гривень.
У серпні вдала риболовля залежить не тільки від місця, а й від дати. Місячні фази…