Іноді на полиці в коморі лежить забута баночка варення – з минулого року, а то й п’ятирічної давності. Чи можна його їсти і як зрозуміти, чи не зіпсувалося воно?
Якщо варення вкрилося цвіллю, змінило колір, розшарувалося або в ньому з’явилися бульбашки – сміливо викидайте. Навіть невелика плямочка цвілі – це вже ризик для здоров’я: токсини можуть проникнути глибше, ніж видно оку.
Домашнє варення при хорошій стерилізації та з герметичною кришкою може зберігатися 2-3 роки. Через 4-5 років навіть «ідеальне» варення втрачає смак, аромат і вітаміни. А якщо банку погано закрито – продукт може зіпсуватися й раніше.
Цукор із часом може кристалізуватися – це нормально. Таке варення можна злегка підігріти, розмішати і використовувати для начинки у пиріжки, компоти, соуси, глазур.
Якщо варення потемніло, але при цьому не пахне кисло і не вкрите пліснявою, воно, найімовірніше, просто окислилося від контакту з повітрям. Їсти його можна, але смак може бути не таким насиченим. Краще використовувати в термічній обробці – для випічки або варення-начинки.
Читайте також:
Деякі українські пенсіонери можуть отримати суттєве підвищення пенсійних виплат. Коли чекати цих змін.
Частина українців можуть отримати гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування. Куди звертатися за продуктовим набором.
У 2025 році, щоб вийти на пенсію за віком в Україні, потрібно мати відповідний страховий…
Більшість із нас часто забуває про перезавантаження смартфона. Але ця звичка здатна серйозно вплинути на…
Особам, які через стан здоров’я частково або повністю втратили працездатність, держава виплачує пенсію по інвалідності.…
Спека чи зливи? Чого очікувати українцям у суботу та неділю? Синоптики зробили детальний прогноз.