Іноді на полиці в коморі лежить забута баночка варення – з минулого року, а то й п’ятирічної давності. Чи можна його їсти і як зрозуміти, чи не зіпсувалося воно?
Якщо варення вкрилося цвіллю, змінило колір, розшарувалося або в ньому з’явилися бульбашки – сміливо викидайте. Навіть невелика плямочка цвілі – це вже ризик для здоров’я: токсини можуть проникнути глибше, ніж видно оку.
Домашнє варення при хорошій стерилізації та з герметичною кришкою може зберігатися 2-3 роки. Через 4-5 років навіть «ідеальне» варення втрачає смак, аромат і вітаміни. А якщо банку погано закрито – продукт може зіпсуватися й раніше.
Цукор із часом може кристалізуватися – це нормально. Таке варення можна злегка підігріти, розмішати і використовувати для начинки у пиріжки, компоти, соуси, глазур.
Якщо варення потемніло, але при цьому не пахне кисло і не вкрите пліснявою, воно, найімовірніше, просто окислилося від контакту з повітрям. Їсти його можна, але смак може бути не таким насиченим. Краще використовувати в термічній обробці – для випічки або варення-начинки.
Читайте також:
22 квітня подекуди в Україні знову буде дощ. Де? Кому доведеться готувати парасольки?
Що чекає на метеозалежних людей у вівторок, 22 квітня?
Вікова забудькуватість, а потім і втрата пам'яті – це прикмети старості. Але не всі літні…
Весняні перепади температури, холодний вітер і постійний протяг з відчиненої кватирки можуть призвести до переохолодження…
До редакції часто надходять листи від читачів, у яких вони ставлять питання про стаж та…
Нашу кухню без картоплі уявити складно. Але картопляних салатів не дуже багато. Картопляний салат за…