Іноді на полиці в коморі лежить забута баночка варення – з минулого року, а то й п’ятирічної давності. Чи можна його їсти і як зрозуміти, чи не зіпсувалося воно?
Якщо варення вкрилося цвіллю, змінило колір, розшарувалося або в ньому з’явилися бульбашки – сміливо викидайте. Навіть невелика плямочка цвілі – це вже ризик для здоров’я: токсини можуть проникнути глибше, ніж видно оку.
Домашнє варення при хорошій стерилізації та з герметичною кришкою може зберігатися 2-3 роки. Через 4-5 років навіть «ідеальне» варення втрачає смак, аромат і вітаміни. А якщо банку погано закрито – продукт може зіпсуватися й раніше.
Цукор із часом може кристалізуватися – це нормально. Таке варення можна злегка підігріти, розмішати і використовувати для начинки у пиріжки, компоти, соуси, глазур.
Якщо варення потемніло, але при цьому не пахне кисло і не вкрите пліснявою, воно, найімовірніше, просто окислилося від контакту з повітрям. Їсти його можна, але смак може бути не таким насиченим. Краще використовувати в термічній обробці – для випічки або варення-начинки.
Читайте також:
Бажаєте переоформити квартиру, але інші власники перебувають за кордоном? Закон України чітко визначає, які дії…
Хочете, щоб ваші трояндові кущі цвіли пишно, як ніколи? Обов'язково використайте просте осіннє підживлення.
Наприкінці жовтня пролунали кілька гучних прогнозів щодо завершення війни в Україні. І рабин, і ясновидиця…
Літній вік - це час, коли особливо важливо відчувати увагу, турботу та підтримку. У мегаполісі,…
Обожнюєте відомі кокосові цукерки? Їх легко можна приготувати в домашніх умовах з мінімуму інгредієнтів. Обов'язково…
Можливості для подання показань лічильників та оплати газу в Україні розширили. Що треба знати споживачам.