Статті

Щоб свято не зашкодило здоров’ю: як безпечно виходити з посту

Дедалі ближче закінчення Великого посту. Великий піст – це велике випробування для організму у духовному та фізичному сенсах. Тих, хто його майже пройшов, має бути не менш важливий процес – вихід із поста.

Для лікарів закінчення посту – теж неабияке випробування: різко збільшується кількість людей, що надходять з симптомами гострого холециститу (запалення жовчного міхура), гострого панкреатиту (запалення підшлункової залози).

Причина простота: що довше триває утримання від їжі тваринного походження, то тривалішим має бути період повернення до звичного для нас режиму харчування. Організму потрібен час на відновлення.

Раніше ми писали: Наближається Великдень і закінчення Великого посту: розговлятися теж треба вміти

Щоб свято не нашкодило здоровю

Поради для господинь і господарів

  • Пам’ятайте про здорову їжу: бажано, щоб вона складала 70% страв вашого святкового меню, тоді як ковбаски, крученики, підчеревина, паски й подібне – не більше ніж 30% (можливо, до 50%, але не більше);
  • приготуйте різноманітні овочеві закуски;
  • уникайте канапок із маслом, сиром і ковбасою, смажених у фритюрі смаколиків;
  • не докучайте пропозиціями: «з’їжте ще», «спробуйте оце», «пийте до дна». Памʼятайте, що кількість їжі та алкоголю, яку ваші гості можуть з комфортом і безпечно споживати, може відрізнятися від вашої.

Поради для гостей

  • Не пропускайте звичного сніданку або обіду перед святковою трапезою (голод збільшує шанси на переїдання, споживання більшої кількості нездорової їжі та поганого самопочуття наступного дня);
  • їжте маленькими порціями (якщо вам щось особливо сподобалося, то можна взяти добавку, але невелику);
  • навчіться чемно відмовляти у надмірних пропозиціях їжі та напоїв (скажімо: «Це було чудово, я вже спробував, дякую»);
  • не поспішайте, робіть перерви у куштуванні смачних страв;
  • памʼятайте про різницю між здоровими та нездоровими стравами і про помірність у харчуванні (намагайтеся заповнити тарілку рослинною їжею, обмежте солоне, смажене, жирне та солодке);
  • поставтеся відповідально до алкоголю (слід обмежити його вживання однією-двома порціями для жінок і не більше трьох – для чоловіків, під порцією алкоголю розуміють 30 мілілітрів міцних напоїв, 100 мілілітрів вина і 300 мілілітрів пива);
  • не варто вірити у «чарівні пігулки», які позбавлять вас від переїдання, таких засобів просто не існує.

Бажаємо всім веселих та здорових свят, смачної паски і теплої атмосфери у колі родини та друзів.

Ми також писали:

Метки: великий пост разговление

Новое на сайте

  • Новини

Перевірено городниками: які сорти буряка найкраще підходять для України?

Буряк — незамінний інгредієнт традиційної української кухні та важлива культура для кожного городу. Щоб отримати…

14/12/2025 19:30
  • Новини

Час підбивати підсумки: що обіцяють знаки зодіаку українцям – гороскоп на 15-21 грудня

Середина грудня принесе важливі зміни. Астрологічні події цього тижня зададуть напрямок не лише на кінець…

14/12/2025 18:00
  • Новини

Покарання по боргах за комуналку: що справді можуть відібрати через суд, а що ні

Борги за комунальні послуги лякають багатьох українців, особливо під час війни. Тому важливо знати, що…

14/12/2025 17:00
  • Новини

Пенсія більша за зарплату: як прокурор у 41 рік отримав виплати 219 тисяч гривень

В Україні зафіксували черговий випадок надвисокої спецпенсії, яка у рази перевищує середні зарплати та виплати…

14/12/2025 16:00
  • Новини

Комуналка повільно, але впевнено дорожчає: за що українці вже платять більше

Загальне зростання цін в Україні сповільнилося, однак комунальні платіжки все ж ростуть. Найвідчутніше українці це…

14/12/2025 15:00
  • Новини

Чому сало перетворилося на делікатес: що відбувається з традиційним продуктом українців

Сало, яке завжди вважалося символом української кухні, для багатьох стало недоступним. Напередодні свят споживачі стикнулися…

14/12/2025 14:00