Питання читачки:
– У 90-ті роки я перенесла порожнинну операцію. Пам’ятаю, що в лікарні всім пацієнтам рекомендували приймати по столовій ложці кагору тричі на день перед їдою – нібито це сприяє кращому кровотворенню та підвищує гемоглобін. Це справді так?
Відповідає лікар-гематолог Станіслав Видиборець:
– Трохи якісного алкоголю покращує мікроциркуляцію крові, нормалізує травлення, стимулює апетит. Наприклад, 30-50 г горілки з такою ж кількістю сала, приправленого зубчиком часнику, не тільки посилює кровообіг, але й покращує відтік жовчі, знешкоджує надлишок недоокислених продуктів у тканинах: алкоголь дуже швидко згоряє сам і утилізує шкідливі речовини.
А вино є ще й універсальним природним антиоксидантом, який уповільнює окислення клітин і навіть старіння. Ви, напевно, знаєте, що французи, які п’ють багато вина, менше страждають на захворювання серця та судин.
Вино містить багато органічних кислот
Вино також корисне для крові, тому що містить багато органічних кислот, що покращують всмоктування заліза з їжею.
Хоча є й інша думка: деякі дослідники вважають, що сполуки, які містяться у вині, утворюють нерозчинні комплекси заліза, що погіршує його засвоєння.
На жаль, під час боротьби з алкоголізмом у колишньому СРСР було втрачено такий цікавий напрям, як лікування вином – енотерапію.
За матеріалами fakty.ua
Вам буде цікаво дізнатися: