Середа, 19 Березня, 2025
ГоловнаЗдоров'яВесняна анемія у людей похилого віку: що робити, щоб подолати цей стан

Весняна анемія у людей похилого віку: що робити, щоб подолати цей стан

Этот материал также доступен на русском языке
Згідно зі статистичними даними, анемія буває у третини людей похилого віку. Як виявити анемію на ранній стадії й чому це важливо?

В чому небезпека анемії?

У літніх людей низький рівень гемоглобіну зустрічається набагато частіше, ніж у молодих, і загрожує різними ускладненнями. Вони небезпечні тим, що чинять негативний вплив на весь організм. В результаті літня людина стикається з такими проявами:

  • порушення розумової діяльності головного мозку;

  • зниження фізичної активності;

  • погіршення імунітету, стану серця і судин;

  • відчуття хронічної втоми;

  • відчуття дискомфорту в шлунково-кишковому тракті;

  • збільшення ризику травм під час падіння, яке може виникнути на тлі запаморочення або втрати свідомості;

  • остеопороз, через який зростає ймовірність переломів.

Як вчасно виявити анемію?

Розвиток анемії у літніх жінок і чоловіків пов’язують зі старінням організму. Люди похилого віку часто не виокремлюють ознаки анемії з огляду на їх загальний стан здоров’я, тому захворювання виявляють переважно під час медичних обстежень з інших питань. До характерних симптомів анемії у літньої людини належать такі:

  • запаморочення;

  • швидка стомлюваність;

  • мушки перед очима;

  • втрата свідомості;

  • зниження уваги;

  • відчуття мерзлякуватості;

  • блідість шкірних покривів;

  • ламкість нігтьових пластин і волосся;

  • зниження маси тіла;

  • дратівливість, нестабільність емоційного стану;

  • задишка;

  • слабкість у м’язах;

  • при виникненні ран на їх загоєння витрачається багато часу.

При дефіциті вітамінів В9 і В12 спостерігаються неврологічні розлади, що проявляються як мурашки по тілу, печіння на кінчику язика.

Як допомогти собі?

Збагаченню раціону корисними мікроелементами сприяють свіжовичавлені соки з буряка, моркви і граната, а також настій з плодів шипшини. У меню слід обмежити швидкі вуглеводи, що містяться у випічці з пшеничного борошна, картоплі, манці, молочному шоколаді.

Макарони дозволяється використовувати тільки твердих сортів. Цукор рекомендується повністю виключити з раціону.

На час лікування слід повністю виключити з раціону чорний чай, який уповільнює засвоюваність заліза. Кількість овочів і фруктів під час щоденного вживання має становити не менше 500 грамів.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні